Taide ja kulttuuri

Kirjoituskilpailut

Maaseudun Sivistysliitto järjestää kirjoituskilpailuja, joiden teemat liittyvät luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kilpailuihin on vuosien kuluessa osallistunut runsaasti sekä ammattikirjailijoita että harrastajia. Nyt on julkistettu uusin kilpailumme kyläilemistä koskevasta aiheesta. Kirjoitusten vastaanottoaika alkaa marraskuussa, mutta tekstejä voit ryhtyä kirjoittamaan vaikka heti.

Kyläillään! -kirjoituskilpailu herätti valtavan kiinnostuksen

Kilpailun tulokset julkistetaan maanantaina 25.11.2019 kello 14.00 Maaseudun Sivistysliiton etusivun uutispalstalla.

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä toteutettiin 1.11.2018–28.2.2019. Vastaajien määrä – yli 800 kirjoitusta – yllätti meidät järjestäjät positiivisesti. Tuomaristolle on annettu aikaa lukemiseen, arviointiin ja kokouksiinsa kesän yli, joten kilpailun tulosten julkistamista joudutaan odottamaan syksyyn 2019. Kilpailun väliaikatiedote löytyy täältä.

Muistin virkistykseksi Kyläillään!-kirjoituskilpailun kutsukuulutus

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä kutsuu jakamaan unohtumattomat kyläilymuistot ja -kokemukset. Vierailut ystävien kodissa tai mökillä ovat tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Kyläillään sukulaisissa, naapureissa, ystävillä tai vieraillaan hoitokodissa. Toisaalta perinteinen kyläily on vähentynyt, kun elämä on kiireistä ja tuttuja tavataan yhä useammin vain Facebookissa.

Kilpailu on valtakunnallinen ja kaikille avoin. Mukaan voi osallistua tosipohjaisella tai kaunokirjallisella tekstillä. Palkintosumma on 8 000 euroa, josta voittaja saa 5 000 euroa ja loput jaetaan tuomariston harkinnan mukaan. Kilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö.

Kilpailuun voi osallistua lähettämällä kirjoituksen 1.11.2018–28.2.2019 välisenä aikana:

  • verkkolomakkeella osoitteessa finlit.fi/kylaillaan tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Kyläillään!” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Kyläillään!”.

Lataa kilpailun esite tästä. Tarkemmat keruuohjeet löytyvät SKS:n arkiston sivuilta.

 

Kirjoituskilpailujamme luonnosta ja maaseudun elämästä

Viimeisin, vuonna 2016 päättynyt kirjoituskilpailumme kokosi tarinoita mökkeilystä. Siihen saatiin yli 900 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi sadosta Mökillä-antologian.

Kesällä 2015 päättyi metsästys- ja erätarinoiden kirjoituskilpailu, jonka sadoksi saatiin yli 600 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi parhaista kirjoituksista Metsällä-antologian.

Kalastusaiheinen kirjoituskilpailu järjestettiin vuonna 2013. Yli 800 tekstin joukosta valitut tarinat edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä, joista Maahenki kustansi kirjan Iso siika.  Sitä edellisen hevosaiheinen kirjoituskilpailun satona ilmestyi peräti kaksi kirjaa, Hevosvoimat ja Hirnahduksia.

Aikaisempiin aihepiireihin ovat kuuluneet mm. emäntien elämä, lehmät, suotarinat, metsäaiheiset sadut, peltojen ojitus ja asutustoiminta. Kirjoituskilpailun avulla on myös koottu talteen maanviljelijöiden tuntoja Suomen liittyessä EU:hun. Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuonna järjestettiin yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa yhteiskunnallisen vaikuttamiseen liittyvään muistitiedon keruu Politiikkaa ja valtapeliä. Tarkempaa tietoa menneistä kilpailusta löytyy arkistosta.