Taide ja kulttuuri

Kirjoituskilpailut

Maaseudun Sivistysliitto on vuosien varrella järjestänyt lukuisia kirjoituskilpailuja, joiden teemat ovat liittyneet luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kilpailuihin on osallistunut sekä ammattikirjailijoita että harrastajia. Viimeisimmän kilpailumme aiheena oli kyläileminen.

Kirjoituskilpailu kyläilemisestä toteutettiin 1.11.2018–28.2.2019. Kilpailukutsussa aihetta taustoitettiin näin: Kirjoituskilpailu kyläilemisestä kutsuu jakamaan unohtumattomat kyläilymuistot ja -kokemukset. Vierailut ystävien kodissa tai mökillä ovat tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Kyläillään sukulaisissa, naapureissa, ystävillä tai vieraillaan hoitokodissa. Toisaalta perinteinen kyläily on vähentynyt, kun elämä on kiireistä ja tuttuja tavataan yhä useammin vain Facebookissa.

Kilpailu oli valtakunnallinen ja kaikille avoin. Mukaan sai osallistua tosipohjaisella tai kaunokirjallisella tekstillä. Kilpailun järjestivät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö. Kilpailun esitteeseen voit tutustua tästä.

Vastaajien määrä – yli 800 kirjoitusta – yllätti meidät järjestäjät täysin. Kilpailun väliaikatiedote löytyy täältä. Ratkaisunsa kilpailu sai syksyllä, ja voiton vei kälviäläinen emäntä Heleena Lassila. Kirjoituskilpailun tulostiedotteen löydät täältä. Tulosten julkistamisen yhteydessä 25.11.2020 sai päivänvalon myös kilpailun parhaimmistosta koottu Maahengen kustantama antologia Käykää peremmälle.

Kirjoituskilpailujamme luonnosta ja maaseudun elämästä

Vuonna 2016 päättynyt kirjoituskilpailumme kokosi tarinoita mökkeilystä. Siihen saatiin yli 900 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi sadosta Mökillä-antologian.

Kesällä 2015 päättyi metsästys- ja erätarinoiden kirjoituskilpailu, jonka sadoksi saatiin yli 600 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi parhaista kirjoituksista Metsällä-antologian.

Kalastusaiheinen kirjoituskilpailu järjestettiin vuonna 2013. Yli 800 tekstin joukosta valitut tarinat edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä, joista Maahenki kustansi kirjan Iso siika.  Sitä edellisen hevosaiheinen kirjoituskilpailun satona ilmestyi peräti kaksi kirjaa, Hevosvoimat ja Hirnahduksia.

Aikaisempiin aihepiireihin ovat kuuluneet mm. emäntien elämä, lehmät, suotarinat, metsäaiheiset sadut, peltojen ojitus ja asutustoiminta. Kirjoituskilpailun avulla on myös koottu talteen maanviljelijöiden tuntoja Suomen liittyessä EU:hun. Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuonna järjestettiin yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa yhteiskunnallisen vaikuttamiseen liittyvään muistitiedon keruu Politiikkaa ja valtapeliä. Tarkempaa tietoa menneistä kilpailusta löytyy arkistosta.