Taide ja kulttuuri

Kirjoituskilpailut

Maaseudun Sivistysliitto järjestää kirjoituskilpailuja, joiden teemat liittyvät luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kilpailuihin on vuosien kuluessa osallistunut runsaasti sekä ammattikirjailijoita että harrastajakynäilijöitä. Vuonna 2018 julkistetaan seuraava kilpailumme, jonka aiheena on kyläily.

Kirjoituskilpailu mökkeilystä

Mökillä - kirjoituskilpailu mökkeilystä kestää 31.8.2016 saakka. (MSL:n arkistokuva.)

Mökillä, kirjoituskilpailu mökkeilystä on viimeisin, vuonna 2016 päättynyt kirjoituskilpailumme. Kilvassa koottiin muistoja, kokemuksia ja tarinoita mökkeilystä. Millaista mökkielämä oli ennen, entä nyt? Miltä näyttää tulevaisuus? Millaista elämää mökillä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut? Myös perinteet, elämänmuodot ja liittyminen paikalliseen elämänmenoon kiinnostavat. Miten mökkeily liittyy elämään 2020-luvun Suomessa?

Kilpailussa oli kirjoitusaikaa 1.11.2015–31.8.2016. Järjestäjinä olivat Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet. Kilpailun tulokset löydät Talonpoikaiskulttuurisäätiön kotisivulta. Kilpailun sadosta ilmestyi Mökillä-kirja (Maahenki 2017).

 

Aiheita luonnosta ja maaseudun elämästä

Kesällä 2015 päättyi metsästys- ja erätarinoiden kirjoituskilpailu, jonka sadoksi saatiin yli 600 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi parhaista kirjoituksista Metsällä-antologian.

Kalastusaiheinen kirjoituskilpailu järjestettiin vuonna 2013. Yli 800 tekstin joukosta valitut tarinat edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä, joista Maahenki kustansi kirjan Iso siika.  Sitä edellisen hevosaiheinen kirjoituskilpailun satona ilmestyi peräti kaksi kirjaa, Hevosvoimat ja Hirnahduksia.

Aikaisempiin aihepiireihin ovat kuuluneet mm. emäntien elämä, lehmät, suotarinat, metsäaiheiset sadut, peltojen ojitus ja asutustoiminta. Kirjoituskilpailun avulla on myös koottu talteen maanviljelijöiden tuntoja Suomen liittyessä EU:hun. Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuonna järjestettiin yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa yhteiskunnallisen vaikuttamiseen liittyvään muistitiedon keruu ”Politiikkaa ja valtapeliä”. Tarkempaa tietoa menneistä kilpailusta löytyy arkistosta.