Taide ja kulttuuri

Kirjoituskilpailut

Maaseudun Sivistysliitto järjestää kirjoituskilpailuja, joiden teemat liittyvät luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kilpailuihin on vuosien kuluessa osallistunut runsaasti sekä ammattikirjailijoita että harrastajakynäilijöitä.

Mökillä – kirjoituskilpailu mökkeilystä

Mökillä - kirjoituskilpailu mökkeilystä kestää 31.8.2016 saakka. (MSL:n arkistokuva.)

Juuri nyt on menossa Mökillä, kirjoituskilpailu mökkeilystä. Kilvassa kootaan muistoja, kokemuksia ja tarinoita mökkeilystä. Millaista mökkielämä oli ennen, entä nyt? Miltä näyttää tulevaisuus? Millaista elämää mökillä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut? Myös perinteet, elämänmuodot ja liittyminen paikalliseen elämänmenoon kiinnostavat. Miten mökkeily liittyy elämään 2020-luvun Suomessa?

Kirjoituskilpailu kestää 1.11.2015–31.8.2016. Järjestäjinä ovat Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet. Pääpalkinto on 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan 2 500–500 euron rahapalkintoja ja 10 kpl Meidän Mökki -lehden vuoden tilausjaksoja. Kilpailun tulokset julkistamme maaliskuussa 2017. Arvioinnissa kiinnitämme huomiota muistikuvien rikkauteen ja kokemusten omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen.

Lisätietoja Mökillä-kilpailusta SKS:n nettisivuilla sekä
Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Maija Mäki, puh. 050 379 7471
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 262, keruu(at)finlit.fi
Maaseudun Sivistysliitto, puh. 09 751 2020

Aiheita luonnosta ja maaseudun elämästä

Kesällä 2015 päättyi metsästys- ja erätarinoiden kirjoituskilpailu, jonka sadoksi saatiin yli 600 kirjoitusta. Maahenki-kustantamo julkaisi parhaista kirjoituksista Metsällä-antologian.

Kalastusaiheinen kirjoituskilpailu järjestettiin vuonna 2013. Yli 800 tekstin joukosta valitut tarinat edustavat monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä, joista Maahenki kustansi kirjan Iso siika.  Sitä edellisen hevosaiheinen kirjoituskilpailun satona ilmestyi peräti kaksi kirjaa, Hevosvoimat ja Hirnahduksia.

Aikaisempiin aihepiireihin ovat kuuluneet mm. emäntien elämä, lehmät, suotarinat, metsäaiheiset sadut, peltojen ojitus ja asutustoiminta. Kirjoituskilpailun avulla on myös koottu talteen maanviljelijöiden tuntoja Suomen liittyessä EU:hun. Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuonna järjestettiin yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa yhteiskunnallisen vaikuttamiseen liittyvään muistitiedon keruu ”Politiikkaa ja valtapeliä”. Tarkempaa tietoa menneistä kilpailusta löytyy arkistosta.