Hiiliviisaita kyliä kolmella alueella

Hiiliviisaita kyliä kolmella alueella

Kohti hiiliviisaita kyliä 

Vähähiilisen yhteiskunnan rakentaminen lähtee liikkeelle yhteisöjen toiminnasta. Yhdyskuntien energian tuotantoon, kierrätykseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyy haasteita, joihin vastaamiseen tarvitaan eritoten paikallisten yhteisöjen ponnisteluja. Hiiliviisaita kyliä kehitetään MSL:n Pohjois-Karjalan, Pohjois-Suomen ja Länsi- ja Keski-Suomen aluekeskusten hallinnoimana keskusten toiminta-alueilla.

Hiiliviisaat kylät -hankkeiden avustuksella voidaan esimerkiksi kehittää kylän jätehuoltoa ja kierrätystä, järjestää ympäristöaiheinen tapahtuma, suunnitella energiaomavarainen kylä, muuttaa kylätalon lämmitysjärjestelmä ympäristöystävällisemmäksi, perustaa kylän yhteinen lähiruokapiiri, organisoida kimppakyytijärjestelmä, tehdä yhteishankintoja aurinkopaneeleista tai sähköpyöristä, tutustua biokaasun tuotantoon, perustaa komposteja ja tuunata kotiin tai kylätalolle kuivakäymälä ja toteuttaa vaikka syötävä ympäristötaideteos.

Pohjois-Karjalassa “Kohti vähähiilisiä kyliä” -hankkeessa toteutetaan kylän hiiliviisausprosessi vähintään 15 pohjoiskarjalaisella kylällä. Tavoitteena on käynnistää jokaisessa suunnittelun kohteena olevassa kylässä vähintään yksi konkreettinen,hiiliviisautta edistävä kokeilu. Kyläkohtaisten toimien lisäksi hankkeessa toteutetaan kaikille avoin ideahaku hiiliviisautta edistävien ideoiden löytämiseksi. Hanketta toteuttavat Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen ympäristökeskus SYKE.

Kohti vähähiilisiä kyliä logot

 

Pohjois-Suomessa, Kainuun alueella, hanke on nimeltään “5E kylät – vähähiiliset yhteisöt”. Hankkeen tavoitteena on innostaa ja aktivoida maaseudun asukkaita ja yhteisöjä mukaan vähähiilisyyttä edistävien toimien toteuttamiseen. Hankkeen toimenpiteet ovat luonteeltaan neuvonta-, innostamis-, tiedotus- ja koulutustoimenpiteitä. Hankkeen toiminta-aluetta ovat Paltamo, Puolanka, Vaala ja Kajaanin maaseutualueet.

OJ-Leader-vaakapalkki

 

 

 

Pohjoisen Keski-Suomen alueella “5E kylät – vähähiiliset yhteisöt” -hankkeen tavoitteena on saada 30 kylää tekemään arjen ympäristötekoja. Kylätuunauksen avulla kohennetaan kylien ympäristöjä ja toimintamalleja, kohti hiiliviisautta. Mikä teidän kylällänne kaipaisi tuunausta tai uusia ratkaisuja ympäristönäkökulmasta?

Hanke toteutetaan Leader Viisarin alueen kylissä; Saarijärvellä, Kannonkoskella, Kivijärvellä, Karstulassa, Kyyjärvellä, Kinnulassa, Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Äänekosken maaseutualueilla.

logo_leader_pieni  lippu_ja_tunnuslause leader-logo-rgb-viisari-iso