5E kylät Pohjois-Karjala

Höljäkkä ja Lipinlahti

Höljäkkä on Nurmeksen kaupungin eteläisin kylä. Se sijaitsee Pielisen itärannalla noin 20 kilometriä kaupungin keskustasta Lieksaan päin, Nurmeksen ja Lieksan rajalla. Kylä jakautuu Pielisen rannalla sijaitsevaan Etelä-Höljäkkään sekä kantatie 73:n molemmille puolille sijoittuvaan Pohjois-Höljäkkään. Kylän keskustaajaman vieritse kulkee junarata, ja juna pysähtyy myös kylällä. Kylän keskusta on 1900-luvun alussa rakentunut Höljäkän rautatieaseman tuntumaan. Siellä sijaitsevat kesäteatterin näyttämönä toimiva Höljäkkä Areena, uimaranta, urheilukenttä, hautausmaa sekä kansainvälistä vientiä harjoittava teollisuuslaitos. Lisäksi keskustaajamasta löytyy kylätoiminnan keskuksena toimiva nuoriseurantalo, jota vuokrataan myös yksityiseen käyttöön.

Asukasluku: 160

Kylän verkkosivut

Lipinlahden kylä sijaitsee n. 10 km Nurmeksesta kaakkoon Pielisen rannalla. Kylää hallitsevat maisemallisesti kolme suurta elementtiä; Pielinen, pellot ja upeat metsäiset vaarat. Kylälle on rakennettu venesatama ja uimaranta kyläyhdistyksen toimesta. Maitolaitureita on myös rakennettu ja retkeilypolustoja raivattu. Puhdas luonto antaa hyvät harrastusmahdollisuudet. Järvet ja vaaramaisemat tarjoavat myös rauhaa ja hiljaisuutta matkailijalle. Runsaat kalavedet takaavat hyvät kalastusmahdollisuudet. Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot on runojen keräilymatkoillaan vieraillut kyllällä vuonna 1824. Kauniita ja kulttuurihistoriallisia rakennuksia kylällä on paljon. Kylän kokoontumispaikkoina toimivat nuorisoseurantalo Tuohuspirtti ja Haikolan talo.

Kylän verkkosivut

Asukasluku: 300

Kunta: Nurmes

Kyläilta 17.5.2016 kutsu

Kyläilta 22.8.2016 kutsu

Ensimmäisen kyläillan aikana pohdittiin ympäristön nykytilaan liittyviä asioita, toisessa illassa ideoitiin toimenpiteitä.

Iltojen tuotokset tässä alla:

Höljäkkä ja Lipinlahti 1. ja 2. ilta