Ajankohtaista

Off Grid DIY – työpajojen kuulumisia

Kansainvälisessä Off Grid DIY-Leader-hankkeessa tehdään tutuksi tee-se-itse-energiaratkaisuja maaseudun asukkaille. Lokakuun alussa kaikki hankekumppanit Ruotsista, Virosta, Latviasta, Liettuasta ja tietenkin Suomesta kokoontuivat Säkylään Suomen työpajaan,  jossa rakennettiin biomeileri-niminen hakekomposti, jonka lämpöä voi hyödyntää monenlaisiin tarkoituksiin. Jo toukokuussa järjestettiin yksi biomeilerin rakennuskurssi Seppälän maaseutuoppilaitoksessa Kajaanissa. Rakentamista ohjasi Pro Agria Länsi-Suomen energia-asiantuntija Jukka Kontulainen. Biomeilerin rakentamiseen voit tutustua Seppälän työpan videon avulla.

Toisessa paikallisessa työpajassamme Oulujärvi Leaderin alueella asennettiin syyskuussa aurinkosähköjärjestelmä Vuolijoella sijaitsevan kotiseutumuseo Riihipihan päärakennukseen Niittypirttiin. Toista kymmentä kurssilaista pistivät hihat heilumaan, ja päivässä järjestelmä oli muutamia ammattilaista vaativia sähkötöitä vaille valmis! Aurinkosähkötyöpajan ohjasi Janne Käpylehto.