Ajankohtaista

Hiiliviisasta risujen käsittelyä: esittelyssä biohiili

POHJOIS-SUOMI.  Yksi hiiliviisas keino käsitellä pihanhoidossa kertyviä risuja ym. materiaaleja arvokkaaksi

maanparannusaineeksi on valmistaa niistä biohiiltä. Biohiili on erilaisista kuivista biomassoista kuten puusta, järviruo’osta, heinästä tai oljesta tehtyä hiiltä, ja huokoisen rakenteensa vuoksi sillä on oivallisia ominaisuuksia veden ja ravinteiden pidättäjänä. Biohiilen huokosissa viihtyvät myös erilaiset maaperän pieneliöt. Näiden ominaisuuksien johdosta esimerkiksi laatikkoviljelmissä biohiilen käyttö kasvualustassa voi vähentää kasteluntarvetta jopa puolella. Biohiiltä voi lisätä kompostiin tai kuivakäymälään, jossa se edistää kompostoitumista ja vähentää hajuhaittoja.

Biohiilen valmistus on myös ilmastoteko. Biohiilessä hiili on nimittäin erittäin vakaassa muodossa, jolloin se ei vapaudu takaisin ilmakehään sadoiksi, kenties tuhansiksi vuosiksi, toisin kuin tuhkaksi polttaessa.

Hiilettämisprosessissa oleellista on, että materiaali ei pala tuhkaksi vaan ainoastaan hiiltyy. Tämä saadaan aikaiseksi kuvassa näkyvässä hiilettimessä, kun tuli ei saa alapuolelta happea umpinaisen pohjan ja kartiomuodon vuoksi.

Pohjois-Suomen 5E – kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeessa on kesän aikana järjestetty biohiilityönäytöksiä ja onpa hankkeelle hankittu oma hiiletinkin. Nyt hankkeen kautta voi hiiletysopastuksen saada Oulujärvi Leaderin alueella esim. omaan kylätapahtumaan. Pihapiirin risujen tai muun “roskan” hiilettäminen on yksinkertaista puuhaa, jonka ohessa voi kätevästi paistaa vaikka makkaraa. Seuraavan kerran hiiletin on esillä Ensilän palstaviljelmillä Kajaanissa 31.8. ja toimitupa Murtsikalla su 3.9. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan hiiletysprosessiin ja tulemme kutsusta muuallekin!