Kehollisuus, kosketus ja liike: yhteistyö Hanna Brotherus Companyn kanssa

Taide, Blogi
Teksti: Helka Ketonen
Kosketusharjoituksia MEN tanssielokuvan harjoituksissa vuodelta 2019. Kuva: Nico Backström

Maaseudun Sivistysliitto on tehnyt liikkeeseen ja hyvinvointiin liittyvää yhteistyötä Hanna Brotherus Companyn kanssa vuodesta 2017. Brotherus on tanssija, ohjaaja ja koreografi, joka kuuluu kiistatta suomalaisen tanssitaiteen kärkinimiin. Brotherus tunnetaan työstään erilaisten ihmisryhmien parissa. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä esimerkiksi vanhusten, vammaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa sekä laajentanut työtään perinteisistä teatteriproduktioista tanssielokuvan puolelle. Brotherus sekoittaa teoksissaan ennakkoluulottomasti esiintyjinä huipputason ammattilaisia, vanhuksia, lapsia ja nuoria ja aivan tavallisia kanssakulkijoita.

Keho – ainoa kotini maailmassa

Keho- ja tanssityöpaja kokoontui Rovaniemellä vuonna 2018.

Keho – ainoa kotini maailmassa -teeman alla järjestimme 2017-2018 verkostoitumistapaamisia sekä tanssityöpajoja Pohjois-Pohjanmaalla, Lapisssa, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Yhteistyössä oli mukana myös tanssin aluekeskuksia. Työpajojen ja tapaamisten tarkoituksena oli mentoroida tanssitaiteilijoita, tukea heidän jaksamistaan ja kehitellä yhdessä uusia yhteistyömuotoja. Halusimme myös vahvistaa tanssijoiden ammatillista identiteettiä ja tuoda näkyväksi tuottajille, rahoittajille ja erilaisten hankkeiden ja toimintatapojen kehittäjille tanssitaiteen monenlaisia mahdollisuuksia. Ideoimme myös yhdessä jatkohankkeita ja jatkotyöskentelyä valtakunnallisesti sekä paikallisesti, erilaisina kokoonpanoina.

Ratkaiseva liike -videosarja

Tule kanssamme mukaan vetreyttämään oloasi aamun avauksena tai työpäivän keskellä. Hanna Brotherus ottaa meidät vastaan kotonaan, näinä epidemian, turvavälien ja eristyksen aikoina. Kymmenen videon sarja, sosiaalisen median kautta jaettavaksi, on tuotettu huhtikuun lopussa 2020, yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Hanna Brotherus Companyn kanssa.

Tanssielokuva MEN pohtii miesten välistä kosketusta

Miesten välinen kosketus ja koskettamattomuus – oli elokuvan lähtökohtana. Mukaan kutsuttiin yhdeksän erilaisista taustoista tulevaa 12-85 -vuotiasta suomalaista miestä. Heidän joukossaan on muun muassa palomestari, postimies, lukiolainen ja eläkeläinen. Elokuva kysyy – millaista on olla mies? Teos saa TV ensi-illan YLETeema kanavalla 27.4.2021 ja sitä voi katsoa sen jälkeen Yle Areenasta.

Työni ydin on toisen ihmisen kohtaamisessa. Intohimoni on saattaa yhteen keskenään erilaisia, eri-ikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä.

Elokuvat on tuotettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton, Eläkeliiton ja Hanna Brotherus Companyn kanssa, ensi-ilta helmikuussa 2020.

Samaan aikaan elokuvan kanssa tuotimme myös harjoitusprosessista kertovan dokumenttielokuvan Kun mieheen koskee. Dokumenttia katsomalla pääset tutustumaan Hannan työmenetelmiin kahden viikon kohtaamisten ja harjoitusten aikana.

MEN – tanssielokuva

Ohjaus: Hanna Brotherus, koreografia: Hanna Brotherus ja Nella Turkki

Kuvaus ja leikkaus: Ari Virem, Pukusuunnittelu ja lavastus: Jonathan Maxwell

Sävellys: Johannes Brotherus, äänisuunnittelu: Viktor Gullichsen, Dokumenttivideon kuvaus: Elis Lindfors ja Riina Saltiola

Tuotanto: Hanna Brotherus Company, Maaseudun Sivistysliitto, Eläkeliitto, 2020

Projekti oli osa Eläkeliiton Kulttuuria kaiken ikää -toimintaa ja Maaseudun Sivistysliiton kehollisten työpajojen sarjaa. Tuotantoa tuki Keskitien Säätiö.

Oodi Metsälle

Keskustakirjasto Oodin avajaisissa 2018 nähtiin 207 tanssijan suurteos nimeltä Oodi metsälle, joka kuvasi luonnon ja ihmisen yhteistä kiertokulkua. Yleisöä kirjaston avajaispäivänä oli n 22 000. Teoksen tanssijat kuljettivat avajaisyleisöä mukanaan kirjaston eri kerroksissa ja tiloissa kolmen tunnin maratooniesityksen aikana. Tanssijoiden kirjo oli laaja: ammattitanssijoiden lisäksi mukana oli oppilaita Kaisaniemen ala-asteelta, Kallion lukiosta ja Sibelius-lukiosta, ikäihmisiä eri puolilta Helsinkiä sekä Sibelius-lukion kamarikuoro. Vaatetuksessa käytettiin paksua painopaperia. Oodi metsälle tanssiesityksen tuotantoon osallistui Maaseudun Sivistysliitto osana itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Metsässä ja kirjastossa on vapaus kohdata omat ajatuksensa rauhassa sekä kunnioittaa tiedettä ja taidetta, viisautta ja kanssaihmisiä.

Oodi metsälle -tanssiesitys 5.12.2018

Koreografia ja ohjaus: Hanna Brotherus

Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu: Johannes Brotherus

Koreografin assistentti: Johanna Ikola

Visuaalinen suunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila ja Jonathan Maxwell

Tuotanto: Hanna Brotherus Company, yhteistyössä mukana Oodi, Maaseudun Sivistysliitto ja UPM