Virge Treiman

Virge Treiman

Virge Treiman, Hiidenmaa, Viro

Virge Treiman on 50-vuotias kiinteistöhuollon opiskelija ja siivousalan yrittäjä. Kotoisin hän on Hiidenmaalta, Virosta.

Hänen kiinnostuksensa veistämiseen alkoi puolison kautta. “Se on kuin flunssa, joka tarttui”, hän kuvailee. Treimanin teokset tunnistaa käytännöllisestä tekotavasta, ja hänen tavallisin työvälineensä on moottorisaha.

Treimanille on tärkeää, että hänen teoksensa ovat käytännöllisiä ja niitä voi ottaa hyötykäyttöön. Vuonna 2017 hän sai Ilomantsin kunnan erityismaininnan roskasäiliöksi soveltuvalla veistoksellaan “Ruoki minua roskalla”. Treimanin mielestä mukavinta veistämisessä on poistuminen rutiininomaisesta arjesta, sillä kotona hänellä ei ole aikaa veistää. Haastavinta taas on ensimmäisten kappaleiden leikkuu.

Treimanin mielestä hyvältä veistäjältä vaaditaan hahmotuskykyä ja aiemmasta piirtämistaustasta on myös hyötyä.

Tänä vuonna Treiman osallistuu neljättä kertaa Ilomantsin karhufestivaaleille. Hän kuvailee Ilomantsia viihtyisäksi pieneksi kyläksi, jossa on mahtava luonto ja ihmiset.

Teksti: Sini Hiltunen

In English

Virge Treiman is a 50-year-old real estate service student and a cleaning entrepreneur. She’s from Hiidenmaa, Estonia.

Her interest in sculpting began with her husband. “It’s like a flu that took hold”, she describes. Treiman’s sculptures can be recognized from the way she makes them. Her most common tool is a chainsaw.

It’s important to Treiman that her sculptures are practical and they can be used. In 2017 she got a special mention for her sculpture “Feed me with trash” that could be used as a trashcan. Treiman says that the nicest thing about sculpting is stepping out of your routine, because at home she doesn’t have time to sculpt. The most difficult thing about sculpting is cutting off the first pieces.

Treiman thinks that you need good perception skills to be a good sculptor and a background in drawing can also be useful.

This year Treiman will participate in the Ilomantsi Bear Festival for the fourth time. She describes Ilomantsi as a homey little village, which has amazing nature and people.

Translation into English: Arttu Koivuniemi