Karhunveiston mestaruuskilpailun säännöt 2021

Karhufestivaali Ilomantsissa pesu 13.–15.8.2021
Karhunveiston mestaruuskilpailu pe–la 13.–14.8.2021
Teemana Karhu ja pentu

SÄÄNNÖT

Karhunveiston mestaruuskilpailu 13.–14.8.2021

Karhunveiston mestaruuskilpailun ytimenä on moottorisahaveisto ja aiheena karhu. Vuonna 2021 teemana on Karhu ja pentu. Aihe herättää ajatuksia sukupolvien ketjusta ja siihen liittyvistä iloista, vastuista ja haasteista. Teemasta voi löytää mahdollisuudet hellyttäviin tulkintoihin mutta yhtä hyvin myös ravistelevaan ilmaisuun.

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua 11.4.2021 mennessä kotisivullamme www.karhufestivaali.fi olevaa lomaketta käyttäen (tulossa sivuillemme alkuvuonna). Jos lomakkeen täyttämisessä on ongelmia, ota yhteyttä osoitteeseen riitta.ryynanen@msl.fi.

Kilpailijoiden valinta

Kilpailuun otetaan ilmoittautumisten sekä kutsumenettelyn perusteella maksimissaan 40 veistäjää.

Ilmoittautuneille lähetetään 8.6.2021 mennessä kirje, jossa annetaan tarkemmat ohjeet muun muassa veistopaikoista sekä majoitusvarausten tekemisestä ja ruokailujärjestelyistä. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan.

Kilpailijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Alle 18-vuotiaan kilpailijan ilmoittautumisessa tulee olla liitteenä huoltajan suostumus.

Veistäminen

Veistettävä teos tehdään annetusta puusta. Pölkyn pituus on noin 250 cm ja halkaisija latvaosasta vähintään 50 cm. Pölkystä saa irrotella palasia, ja näitä irrotettuja osia saa yhdistellä toisiinsa liimaten, ruuvaten ja naulaten. Veistosten pintaa saa käsitellä puun säilymistä edistävin ainein, mutta teosta ei saa maalata.

Käytettävät aineet ja työskentelytavat eivät saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristöön. Yli jäävät aineet on veistäjän vietävä pois tai hävitettävä asianmukaisesti. Järjestäjä vastaa purun ja puuaineksen raivaamisesta. Pintakäsittely kaasuliekillä on sallittu noudattaen huolellista turvallisuutta, mutta avotulen käyttö on kielletty.

Veistäjälle osoitettu pölkky on mahdollista vaihtaa kerran ennen kilpailun alkua.

Veistäjällä on oikeus kilpailun tulosten julkistamisen jälkeen halutessaan tehdä veistoksen pinnan suojauskäsittely.

Työkalut, varusteet ja työturvallisuus

Veistotyökaluna tulee käyttää moottorisahaa ja lisäksi voi käyttää myös muita puuntyöstövälineitä.

Veistäjä tuo kilpailuun tarvitsemansa työvälineet, pintakäsittelyaineet ja -tarvikkeet, polttoaineen ja teräketjuöljyn (eko) sekä mahdollisesti tarvitsemansa jatkojohdot.

Veistäjän on käytettävä turvavarusteina vähintään viiltosuojahousuja, turvakenkiä sekä kuulosuojaimia ja silmäsuojia. Veistäjä tuo kisapaikalle omat turvavarusteensa.

Mikäli veistäjä ei käytä näitä säännöissä määriteltyjä turvavarusteita, hänen kilpailemisensa keskeytetään, kunnes turvavarusteiden normit täyttyvät.

Veistäjä huolehtii itse omasta vakuutuksestaan.

Veistäjä sitoutuu noudattamaan työskentelytapaa, jossa huomioi oman sekä muiden kilpailijoiden ja yleisön turvallisuuden.

Veistäjä allekirjoittaa ennen kilpailua vastuuvapaussopimuksen.

Kilpailijat eivät saa käyttää apuhenkilöitä työskentelyssään.

Työskentelyaikataulu

Ilmoittautuminen Kansallistalon pihan info/kisateltalla (Yhtiöntie 8) torstai-iltana 12.8.2021. kello 18.20–19.30 tai  perjantaiaamuna 13.8.2021 klo 8.30–10.30. Kilpailuaika on perjantaina klo 12–19 ja lauantaina klo 9–16. 

Arvostelu ja palkinnot

Arvioinnin perusteet julkistetaan kesäkuussa 2021 Karhufestivaalin kotisivulla.

Palkinnot:
1. sija 1000 €, 2. sija 500 €, 3. sija 300 €.
Erityisin perustein voi tuomaristo myöntää tunnustuspalkintoja yhteensä 400 € arvosta.
Yleisön suosikki 700 €.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristo koostuu järjestäjän valitsemista taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista.

Arvioinnin perusteiden pohjalta tuomaristo valitsee kolme palkittavaa teosta.

Palkintojenjako on sunnuntaina 15.8.2021 klo 14.00.

Kilpailuveistosten omistajuus

Kilpailuissa veistetyt työt jäävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen omistukseen. Joitakin karhuja on varattu ns. sponsorikarhuiksi toimintaa tukeville yrityksille. Omistaja varaa oikeuden myös veistosten huutokauppaamiseen. Tuleva omistaja vastaa veistosten esilläpidosta, ylläpidosta ja säilytyksestä.

Maaseudun Sivistysliitto varaa oikeuden valita kaksi veistosta ITE-taiteen kokoelmaansa.

Kuvaaminen

Kilpailun yhteydessä otettavia valokuvia ja tallenteita on järjestäjillä oikeus käyttää aiheeseen liittyvässä viestinnässään.

Järjestäjät

Kilpailun järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto ry. Kilpailu kuuluu osana Karhufestivaaliin 2021, jossa yhteistyökumppanina on Ilomantsin kunta.

*****

Veistokilpailun ja festivaalin järjestelyissä varaudumme koronarajoitusten mahdollisesti edellyttämiin muutoksiin.