Urpo Huotari

Urpo Huotari

Urpo Huotari, Paltamo, Kainuu

Elämäntyönsä metsurina tehnyt Urpo Huotari on puolenkymmenen vuoden ajan veistänyt eläimiä, enimmäkseen pöllöjä ja karhuja. Kimmokkeen puunveistoon hän sai jäätyään eläkkeelle. Näin metsurin laitteet ja varusteet saivat uuden käyttötarkoituksen. Innostus on kasvanut muiden tekijöiden veistoksia katsellessa, veistäjiä tavatessa ja omien onnistumisten myötä. Taitojen karttuessa konkareilta saatu palaute on kannustanut jatkamaan.

Metsätyöt Huotari joutui lopettamaan terveydellisistä syistä, mutta veistäminen on pitänyt hänet kiinni metsän hengessä. ”Kun on ikänsä ollut puun kanssa tekemisissä, metsän erikoiset ilmiöt ovat kiinnostaneet. On mietityttänyt, mitähän erilaisista puun muodoista voisi sahalla saada aikaan. Nyt tuntuu, että on vielä metsässä kiinni. Veistäminen on metsurin hommille jatkumo, mutta on kevyempää ja antaa mielikuvitukselle tilaa”, Huotari pohtii. ”Aina ei työhön ryhtyessä tiedä mitä tulee, ja monesti suunnitelma elää tekemisen edetessä. Joskus työtä aloittaessa tuntuu, että eihän tästä tule mitään, mutta kun välillä käy kahvilla, voi hoksata, että ei kaikesta tarvitsekaan tulla samanlaista. Luonnossakin on eläinkunnassa persoonallisia omannäköisyyksiä. Yhtään työtäni en ole hylännyt”, sanoo Huotari.

Urpo Huotari on antanut veistonäytöksiä, mutta ei ole ollut monissa kilpailuissa.  Ilomantsin Karhufestivaaleille hän osallistuu nyt toisen kerran ja odottaa kisojen lisäksi eri puolilla maata hajallaan elävien veistäjien yhteistä tapaamista.

Teksti: MSL/ Raija Kallioinen

In English

Urpo Huotari used to work as a lumberjack. Now he has been sculpting animals, mostly owls and birds for about five years. He started sculpting when he retired. That was a good way to make most of his equipment. He has become more and more interested in sculpting by looking at other people’s work, meeting various sculptors, having personal success and getting encouragement and positive feedback from more experienced people.

Huotari had to stop working for health reasons but sculpting wood has kept him in touch with the forests. Sculpting is lighter work than being a lunberjack but a good continuation to his former trade. He doesn’t always know what he is going to make when he starts but the pieces gradually take shape during the work process. Sometimes it may feel like the work is going nowhere but having a cup of coffee can help to gain new insights.Huotari has noticed that in nature animals often look different from each other in an interesting way. The same can apply to sculptures.

He has already been sculpting in public but hasn’t taken part in many competitions. This is his second time to take part to the Bear Festival in Ilomantsi. Besides the competition he is looking forward to meeting other sculptors throughout Finland.

Translation: Marjaana Sivonen