Timo Nevalainen

Timo Nevalainen

Timo Nevalainen, Pyhäsalmi, Pohjois-Pohjanmaa

Timo Nevalainen on 61-vuotias louhinta- ja maanrakennusteknikko Pyhäsalmelta, Pohjois-Pohjanmaalta. Jo pienenä hän veisti soppakauhoja ja jatkoi veistämistä saatuaan kehuja. Hän on veistänyt jo yli 30 vuotta ja tekee pääasiassa karhuja. Hän käyttää yhdessä moottorisahan kanssa muita puuntyöstövälineitä, kuten kulmahiomakonetta ja talttoja. Timo Nevalainen kertoo, että veistäjät tunnistavat toistensa työt jo kaukaa.

Parasta veistämisessä on Nevalaisen mielestä oma kehitys ja oman työn uniikkisuus. Haastavimpana hän pitää veistoksen värjäystä. Veistäjältä vaaditaan Nevalaisen mielestä maltillisuutta ja työkalujen käsittelytaitoa.

Kisoista Timo Nevalaiselle on tullut hyvää menestystä viimeiset kymmenen vuotta. Karhufestivaaleille hän on osallistunut joka vuosi. Viime vuonna hänen veistoksensa voitti yleisöäänestyksen. Nevalaisen mielestä Karhufestivaalit ovat paras veistotapahtuma, sillä ajankohta on hyvä. Hän toivoo Karhufestivaalien jatkuvan tulevaisuudessakin.

Teksti: Rosa Loijas, Elina Hynninen

In English

Timo Nevalainen is a 61-year-old building technician from Pyhäsalmi. He has been sculpting for 30 years, mainly bears. He uses a chainsaw and other carving tools. Nevalainen says that sculptors can recognize each other´s signature styles.

Nevalainen thinks that the best thing about carving is noticing your own development. A good carver should be patient and able to use carving tools delicately.

Nevalainen has done well in the past ten years in competitions. He has participated in the Bear Festival every time it has been organized. Last year he won the favorite prize of the audience. He also thinks that the Bear Festival is the best sculpting event because the timing is so good. Nevalainen hopes that Bear Festival will be continued.

Translation: Sofia Arnold