Silver Treiman

Silver Treiman

Silver Treiman, Hiidenmaa, Viro

Silver Treiman on 50-vuotias moottorisahaveistäjä Hiidenmaalta Virosta. Treiman innostui veistämisestä vuonna 2006, kun hän osallistui Hiidenmaan ammattiopistossa veistämiskurssille. Treiman on aiemmin osallistunut muutamiin kilpailuihin.

Treimanilla ei ole mitään lempiaihetta, mutta yleensä hänen teoksensa tunnistaa siitä, että ne ovat humoristisia ja iloisia ja niihin on liitetty jokin vitsi. Hän käyttää töissään monia erilaisia moottorisahoja.

Parasta veistämisessä Treimanin mukaan on moottorisahoista tuleva melu ja se, kun teoksen valmistuessa huomaa oman käden taidon. Hankalinta hänen mielestään on se, ettei voi tietää, millainen pölli tulee eteen. Treimanin mielestä tärkein ominaisuus hyvällä veistäjällä on kolmiulotteinen hahmotuskyky, joka tulee yleensä luonnostaan veistäjälle ja sitä on vaikea oppia.

Treiman on käynyt aikaisemminkin Ilomantsissa, ja hänen mielestään Ilomantsi oli ihan kiva paikka. Tämän vuoden kilpailun teemasta eli liikkeestä ja vauhdista Treimanille tuli mieleen ihmisten kiireellisyys ja hektisyys. Treimanilla on jo idea valmiina, mutta pöllin muoto ja oksat vaikuttavat lopputulokseen.

Teksti: Anni Haaranen  

In English

Silver Treiman is a 50-year-old chainsaw sculptor from Hiidenmaa Estonia. Treiman got into sculpting in 2006, when he participated in a sculpting course in Hiidenmaa vocational school. Treiman has taken part in a few competitions before.

Treiman does not have any favourite theme, but his works can be recognized by a sense of humour, joyfulness and often there is some joke included in the sculpture. Treiman uses many different kinds of chainsaws.

Treiman says that the best things in chainsaw sculpting are the noise coming from the chainsaws and when the piece of work is finished and you can see your own handprint. In his opinion the most difficult thing is that you can never know, what kind of piece of wood you will get in the competition. In Treiman’s opinion the most important skill in chainsaw sculpting is the ability to understand three-dimensional shapes, which is usually natural to sculptors and it is hard to learn.

Treiman has visited Ilomantsi before and he thinks that Ilomantsi is a nice place. This year’s theme in the competition is movement and speed. The theme made Treiman think about people’s hectic lifestyle. Treiman already has an idea, but the shape of the piece of wood will affect the final result.

Translation into English: Jonna Karppi