Risto Uponen

Risto Uponen

Risto Uponen, Kirkkonummi, Uusimaa

Risto Uponen on tehnyt ammatikseen toimistotöitä, ja on nyt 67-vuotiaana eläkkeellä. Veistämisen hän aloitti neljä vuotta sitten. Hän tykkää tehdä eläinaiheisia veistoksia, aiheinaan vaikkapa karhu, peura, susi tai kettu. Moottorisahan lisäksi hän käyttää työskentelyssään puukkoa. Varsinaisia erityistuntomerkkejä hän ei koe ilmaisussaan olevan.

Risto Uposen innostus heräsi, kun hän näki muiden tekemiä veistoksia. Mukavinta veistämisessä on se, että se on kuin meditointia, hän toteaa. Haastavinta veistoksissa on yksityiskohtien teossa onnistuminen. Riston mielestä hyvällä veistäjällä on oltava hyvä anatomian ymmärrys ja 3D-ajattelutaito.

Risto Uponen on osallistunut Karhufestivaaleihin kahdesti aiemmin, mutta menestystä ei ole tullut. Tänä vuonna on kolmas kerta olla mukana.

Teksti: Aleksi Hassinen

In English

Risto Uponen is a 67-year-old retiree who has done office work for a living. He started sculpting four years ago. He likes to carve animals, for example bears, deers, wolves and foxes. In addition to a chainsaw he uses a knife. He thinks he doesn’t have a distinctive style.

Risto Uponen became interested in sculpting when he saw sculptures made by other people. Sculpting is like meditating, he thinks. The details are the hardest part. Risto thinks that a good sculptor should understand anatomy and have an ability to see things in 3D.

Risto Uponen took part in Bear Festival twice but without success. This year is his third time to participate.

Translation: Iida Haaranen