Raimo Hautaluoma

Raimo Hautaluoma

Raimo Hautaluoma, Kurikka, Etelä-Pohjanmaa

Raimo Hautaluoma (s. 1966) on lähtöisin Jalasjärveltä, Etelä-Pohjanmaalta. Veistämistä hän on harrastanut kymmenisen vuotta, ja suosikkiaiheikseen hän mainitsee eläimet, kuten karhut ja linnuista erityisesti kotkat. Veistämisessä Hautaluoma käyttää moottorisahan lisäksi apuvälineinä erilaisia hiomavälineitä, kuten kulmahiomakonetta, rälläkkää sekä pienoisporia tarkempiin yksityiskohtiin. Hautaluoman työt voi tunnistaa nimikirjaimista, jotka hänellä on tapana työhönsä lopuksi merkitä.

Nuorempana Hautaluoma harrasti piirtämistä ja veisti puutöitä sekä pahkatöitä. Veistäminen jäi kuitenkin taka-alalle joksikin aikaa, kunnes innostus syttyi myöhemmin uudestaan. Hän kertoo, että harrastus tuli uudelleen mukaan kuvioihin, kun eräs tuttava tarjosi yli jääneitä puita veistämiseen, ja pian harrastuksesta tulikin osa jokapäiväistä elämää. Vähitellen töille alkoi tulla myös tilauksia, ja uusia moottorisahojakin on pitänyt ostaa.

Raimo Hautaluoma kertoo, että veistämisessä mukavinta on veistämisprosessi itsessään ja se, kun työ alkaa hahmottua kokonaisuudessaan. Haastavinta on saada veistoksista mahdollisimman eläväisiä ja oikean näköisiä, sekä saada eläimen ilmeet ja liikkeet taltioitua oikein. Joskus asiakas voi haluta veistoksen myös valokuvan pohjalta, mikä tuo veistämiseen lisää haastetta. Hautaluoman mielestä hyvältä veistäjältä vaaditaan hahmotuskykyä ja aiemmasta piirtämistaustasta on myös hyötyä.

Raimo Hautaluoma osallistuu viidettä kertaa Ilomantsin Karhufestivaaleille. Hän kertoo pitävänsä Ilomantsista paikkakuntana ja mainitsee erityisesti Ilomantsin upeat maisemat. Karhufestivaalit ovat hänelle ikään kuin vuoden kohokohta, ja samalla veistämisreissuun yhdistyy lomamatka. Lopuksi Hautaluoma mainitsee sen, että veistämiskilpailuissa sijoitus ei ole tärkeintä, vaan nimenomaan se, että saa veistää ja samalla nähdä myös muiden veistäjien tekemiä töitä.

Teksti: Noora Juutinen, Ilomantsin lukio

In English

Raimo Hautaluoma (b. 1966) is from Jalasjärvi. He has been into wood carving for about ten years and his favourite topics are animals such as bears and birds, especially eagles. He uses many different tools and signs his sculptures by carving his initials.

When he was young, Hautaluoma liked to draw and do woodwork. He wasn’t so much into carving at that time but later he got interested in it again. He tells that an acquaintance gave him leftover wood for carving and soon after that the hobby became a part of his everyday life. Gradually he began to get commissions and he has needed to buy several new chainsaws.

Hautaluoma tells that the nicest thing in sculpting is the process itself and the moment when the piece begins to take shape. He says that that hardest thing is to make the animals look as lifelike as possible and to capture the expressions and movement of animals. Sometimes a customer may want a sculpture based on a photograph and that can be a challenge. He thinks that a good sculptor needs to have good perception and earlier experiences of drawing can also come handy.

This year Hautaluoma will take part in Bear Festival for the fifth time. He likes Ilomantsi and particularly the beautiful landscapes Ilomantsi has to offer. Bear Festival is the highlight of his year and a holiday at the same time. Hautaluoma also mentions that success in the competition is not the main thing but the best things are getting a chance to sculpt and to see pieces of work made by other sculptors.

Translation: Marjaana Sivonen, Ilomantsin lukio