Pekka Niskanen

Pekka Niskanen

Pekka Niskanen, Haapajärvi, Pohjois-Pohjanmaa

Pekka Niskanen on 42-vuotias kaivosmies Haapajärveltä. Veistämistä hän on harrastanut neljä vuotta ja osallistunut Karhufestivaaleille kahdesti aikaisemmin. Hän tykkää veistää eläimiä, kuten karhuja ja koiria. Yleisimpänä välineenä on moottorisaha, mutta veistoksesta riippuen väline voi vaihtua. Erityisesti hän pitää välineenä hiomakoneesta.

Niskasen mielestä jokaisella on oma veistotapa ja oma tyyli, josta veistokset tunnistaa. Itse hän on jo kolmannen sukupolven veistäjä, sillä hänen isänsä ja ukkinsa ovat veistäjiä. Niskanen pitää veistämisestä, mutta haastavaa hänen mielestään on saada veistoksesta aidon näköinen. Niskanen kertoo hyvän veistäjän olevan maltillinen eikä hätäile tehdessään veistosta.

Niskasen saavutuksiin kuuluu vuoden 2018 moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailujen kolmas sija.

Niskasen mielestä Ilomantsissa veistämismahdollisuudet on järjestetty hyvin. Pitkä matka toki on miinuspuoli, mutta ei este.

Teksti: Rosa Loijas, Elina Hynninen

In English

Pekka Niskanen is a 42-year-old miner from Haapajärvi. He has been into carving for four years and he has participated in Bear Festival twice earlier. He likes to carve animals for example bears and dogs. He usually carves using a chainsaw, but he might use other tools as well depending on the piece of work. He especially likes to use a sanding machine.

Niskanen thinks that everybody has a signature style in carving. He is a third generation carver, because his father and grandfather were sculptors. Niskanen likes carving but he thinks it is hard to make sculptures look lifelike. He also thinks that a good sculptor should be patient and always careful while sculpting.

Niskanen got the third prize in Finnish championship competition 2018 in Heinola.

Niskanen thinks that Ilomantsi provides good sculpting opportunities. He admits that Ilomantsi is far away but it doesn’t stop him from coming.  

Translation:Sofia Arnold