Markku Tuominen

Markku Tuominen

Markku Tuominen, Nurmijärvi, Uusimaa

Puunveisto on ollut Markku Tuomiselle (s. 1952) hyvä vastapaino poliisin työlle, vaikka aina ei ole ollut aikaa tehdä veistoksia. Kiinnostus puunveistoon lähti alun perin piirtämisestä ja vesiväreillä maalaamisesta. Jo lapsena Markku oli mukana koulujen välisissä piirustuskisoissa, ja edelleenkin hän piirtelee moottorisahaveiston lisäksi. Kiinnostus itse moottorisahaveistoon alkoi Tuomisen ollessa kouluaikana maatalousnäyttelyssä isän kanssa. Näyttelyssä oli ollut mies esittelemässä moottorisahoja, veistelemällä puu-ukkoja. Silloin tuli käännös puunveistoon.

Markku Tuomisella ei ole mitään tiettyä lempiaihetta veistoksia tehdessä. Hän hahmottelee ensiksi kynällä henkilöhahmoja, ja sitten käy moottorisahalla veistämään. Lempityökalu veistoksia tehdessä on tietenkin moottorisaha. Maatilasahan kokoinen, mahdollisimman tehokas moottorisaha on paras!

Tuomisen mielestä veistämisessä on mukavinta saada aikaan jotain ja nauttia hyvästä tuloksesta. Markku Tuomisen teokset voi erottaa muista niiden pintakäsittelyn ja huumorin avulla. Veistämisessä mikään ei ole Tuomisen mielestä erityisen vaikeaa. Yksi tärkeimmistä taidoista, joka veistäjällä voi olla, on kolmiulotteisuuden ymmärtäminen. Useat ihmiset ovat taitavia piirtämään kaksiulotteisia kuvia, mutta kolmiulotteisen veistoksen hahmottaminen on vaikeaa.

Markku Tuominen on ollut useasti aikaisemmin Ilomantsissa ja monissa muissakin veistokisoissa, ja menestystä on tullut runsaasti. Hän on esimerkiksi voittanut viisi SM-kultaa ja useita hopeita. Tuominen voitti myös vuoden 2017 karhunveiston mestaruuskisoissa hopeaa ja 2019 tuli mestaruus. Tuomisen mielestä Ilomantsi on hieno paikka Karhufestivaalille.

Markku Tuomisen avustajana vuoden 2020 veistokilpailussa toimii Sirkka Orre.

Teksti: Arttu Koivuniemi, Valentin Vänskä, Ilomantsin lukio

In English

Policeman Markku Tuominen (b. 1952) thinks that sculpting has always been a good diversion to his day job, even though he hasn’t always had a lot of time for his hobby. As a boy, he was into drawing and watercolour painting and he still enjoys drawing in addition to chainsaw sculpting.

Markku Tuominen has no favourite subjects when he sculpts. He first makes pencil sketches and then he starts his work. Chainsaw is his favourite tool. The more efficient it is the better.

The nicest thing about sculpting is to actually make something and to enjoy the successful end result. His trademarks are a sense of humour and the finishing touches on the surface of his sculptures. He doesn’t find anything particularly hard in sculpting. Many people are good at drawing but it is more challenging to work in 3D.

Markku Tuominen has been in Ilomantsi many times before and he has also taken part in many other sculpting competitions. He has been very successful. For example, he has won five Finnish Championships and has become second many times. Tuominen also became second in the bear sculpting championship competition in 2017. Tuominen thinks Ilomantsi is a great place for Bear Festival.

Markku Tuominen’s assistant in the 2020 sculpture competition is Sirkka Orre.

Translation: Marjaana Sivonen, Ilomantsin lukio