Leo Löppönen

Leo Löppönen

Leo Löppönen, Savonlinna, Etelä-Savo

Leo Löppönen on 62-vuotias eläkeläinen, entinen erityisopettaja, joka asuu Savonlinnassa. Hän on veistänyt nuorena, mutta jätti harrastuksen kesken, sillä moottorisaha tuntui liian suurikokoiselta. Hän aloitti harrastuksen uudelleen jäätyään työkyvyttömyyseläkkeelle. Löppönen veistää enimmäkseen eläimiä, mutta aiheistossa on myös poikkeuksia. Hänellä ei ole mitään tiettyä vakiintunutta lempityökalua, vaan hän käyttää niitä tarpeen mukaan. Löppönen on aina pitänyt muotoilusta ja on myös opettanut metallinmuotoilua.

Mukavinta veistämisessä on aina nähdä työn tulos, ja vaikeinta on saada veistos elävän näköiseksi. Tärkeinä veistäjän ominaisuuksina Löppönen pitää käden ja aivojen yhteistoimintaa sekä pitkähermoisuutta. ”Maltti on valttia”, hän kiteyttää.

Leo Löppönen on nyt ensimmäistä kertaa Ilomantsissa kisaamassa, mutta on ollut aiemmin yleisön puolella katsomassa Karhufestivaaleja. Hän on voittanut puunveiston SM-pikakisan sekä Haminan pikakisan. Löppösen mielestä Ilomantsi on vähän syrjässä, mutta sopiva paikka Karhufestivaaleille.

Teksti: Rosa Loijas ja Elina Hynninen

In English 

Leo Löppönen is a 62-year-old pensioner. He used to work as a special education teacher and he lives in Savonlinna. He already carved when he was young and started again after he retired. Löppönen mostly carves animals, but also other things. He doesn’t have a favourite tool, instead he uses many different tools. Löppönen has always liked sculpting.

The best thing is to see the final result and the hardest thing is to make it look lifelike. He thinks that the most important thing is to be patient.

This is the first time when Löppönen is competing in Ilomantsi. He has won the Finnish championships in speed sculpting. He thinks that Ilomantsi is a little remote, but the right place for the Bear Festival.

Translation: Essi Kautto