Leevi Halonen

Leevi Halonen

Leevi Halonen, Iisalmi, Pohjois-Savo

Leevi Halonen on iältään 62-vuotias ja on kotoisin Iisalmesta, Pohjois-Savosta. Hän on ammatiltaan maatalouslomittaja. Ennen sitä hän oli vuoteen 1997 asti maanviljelijä.

Halonen on veistänyt 8 vuotta. Hänen tärkein veistoaiheensa on ukkometso, mutta hän veistää muitakin eläimiä, kuten karhuja. Hän käyttää enimmäkseen moottorisahaa, mutta esimerkiksi hiomakone on myös ollut käytössä veistämisessä. Töilleen hän ei näe ominaiseksi mitään erityisempiä tuntomerkkejä.

Leevi Halosta veistäminen alkoi kiinnostaa jo pienenä, kun hän oli isänsä kanssa puusavotassa. Hän kokeili tuolloin moottorisahalla veistämistä, ja siitä into alkoi sittemmin kasvaa. Halosen mielestä parasta veistämisessä on se, kun puusta alkaa kehittyä jokin hahmo. Hänen mielestään pienet yksityiskohdat ovat erityisen hankalia veistettäviä.

Hyvällä veistäjällä tulisi Leevi Halosen mielestä olla ”kolmiulotteinen katse”, koska silloin puusta voi jo ennen veistämistä nähdä jonkin hahmon, jonka veistäminen on sitten helppoa aloittaa.   

Halonen on ollut Ilomantsissa kilpailemassa kahtena vuonna, mutta sijoituksia ei ole tullut.            

Halosen mielestä Ilomantsi ja majoituskohde ovat mukavia. Hänen mielestään myös luonto on kaunista ja ilomantsilaiset ihmiset ovat mukavia.

Teksti: Riikka Piirainen

In English

Leevi Halonen is a 62-year-old farm relief worker from Iisalmi, Pohjois-Savo. Before working as farm relief worker, he was a farmer till 1997. Halonen has sculpted for 8 years. His favorite subject to sculpt is the male capercaillie but he also sculpts other animals like for example bears. He mostly uses the chainsaw to sculpt but he has also used a sanding machine. Personally he thinks he doesn’t have a distinctive style.

Leevi Halonen already became interested in sculpting when he was a young boy working at a logging site with his father. At that time he tried sculpting using a chainsaw and that’s when he got excited about it. Leevi Halonen thinks that the best thing about sculpting is when the sculpture starts to take shape. The smaller the details the harder they are to sculpt.

Halonen believes that a good sculptor needs to have a 3D vision, because then you can already see some kind of shape before you start sculpting and then the actual work process is much easier.

Halonen has been competing in Ilomantsi twice. He thinks that Ilomantsi and his accommodation are nice. He also thinks that nature is beautiful and the people in Ilomantsi are really nice.

Translation: Jenita Behm