KouKarhuKou

Suden aika

pe 17.8. klo 20– Karhutulet-ilta, Suden Aika –lauluyhtye, ravintola Parppeinpirtti
Liput 12 €, ovelta ja ennakkoon ravintola Parppeinpirtistä.

Suden aika on lauluyhtye, jonka ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Suden aika on perinteen kantaja; musiikissamme yhdistyvät uusi ja vanha; ajattomat, perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Pohjoismaiseen ja suomensukuiseen perinteeseen pohjautuvan musiikin sävellämme itse ja sovitamme yhdessä. Teksteinä käytämme vanhoja kalevalamittaisia kansanrunoja. Kalevalainen runokieli on rikasta, monisävyistä ja kaunista – tätä rikasta suomalaista perintöä haluamme ylläpitää.

Suden ajan musiikki perustuu ensisijaisesti lauluun, mutta käytämme paljon myös erilaisia instrumentteja: kanteleita, moraharppua, kansanomaisia huiluja, rahistimia, kelloja sekä kehärumpua.

Suden aika -lauluyhtye perustettiin vuonna 2003. Yhtyeessä laulavat ja soittavat Katariina Airas, Karoliina Kantelinen, Liisa Matveinen ja Veera Voima.

Suden aika on konsertoinut vuosittain Suomen lisäksi etenkin Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Hollannissa ja esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten esim. TFF Rudolstadt, Grimmaer Liederflut, Bardentreffen Närnberg, Traumzeitfestival Duisburg, FolkBaltica, TradIt! ja Festival Mitte Europa.

Suden aika on julkaissut kuusi levyä: Etsijä (Alba Records 2004), Unta (Rockadillo Records 2006), Armas (Laika-Records 2009), Ilokivi (Laika Records 2011), Laiturilla (Laika Records 2013) sekä Sisaret (2017).

Suden aika on julkaissut myös kaksi Siionin virsi -levyä: Suojaavat siipes (Herättäjä-Yhdistys 2011) yhdessä Tellu Turkan kanssa, sekä Harpuin, huiluin, kantelein (Herättäjä-Yhdistys 2015).

Suden aika-lauluyhtyeessä esiintyvät:

Liisa Matveinen (s.1961 Ilomantsissa)

Sibelius-Akatemian aloitettua kansanmusiikin koulutuksen v. 1983 oli Liisa mukana ensimmäisellä vuosikurssilla. Vuosikurssi muodosti Niekku-yhtyeen, joka toimi vuoteen 1991 saakka. Matveinen valmistui kansanmusiikin maisteriksi v.1989. Valmistumisensa jälkeen Liisa Matveinen oli Tallari-yhtyeessä muusikon virassa Kaustisella vuoteen 1994.

Liisa on tehnyt yhteistyötä Tellu Turkan (ent. Virkkala, o.s. Paulasto) kanssa vuodesta 1995, ensin Tellun sooloprojektissa Suden aika, ja sitten Mateli-duossa, Suden aika -yhtyeessä, Kuninkaissa kukkujat -satuprojektissa sekä Hedningarna-yhtyeessä.

Liisa on opettanut kansanlaulua, kanteleensoittoa sekä äänellä itkemistä vuodesta 1984 lähtien. Vuodesta 1997 Liisa on säveltänyt etupäässä runolaulutekstejä lauluyhtyeille ja erilaisille kuoroille. Suden ajassa Liisa laulaa ja soittaa 15-kielistä Kirjokansi-kannelta.


Katariina Airas
(o.s. Simojoki, s. 1974) on opiskellut musiikkia lapsesta asti, jolloin hänen pääasiallisina instrumentteinaan olivat viulu ja alttoviulu. Tärkeimmän musiikillisen oppinsa ja innostuksen lauluääneen omana instrumenttinaan Katariina sai maineikkaasta Tapiolan kuorosta, jonka riveissä Katariina kiersi maailmaa esiintyen myös solistina ja konserttien kuuluttajana 1985-1994. Katariina on toiminut myös muiden kuorojen, kuten esimerkiksi naiskuoro Philomelan solistina, sekä laulajana ja muusikkona mm. gospelmuusikko Jaakko Löytyn yhtyeessä. Toiselta ammatiltaan Katariina on teologi.

Suden ajassa Katariina laulamisen lisäksi soittaa ruotsalaista jousisoitinta moraharppua ja Härjedalspipaa eli puuhuilua.


Karoliina Kantelinen
(s.1975) on eri maiden kansanomaisiin laulutyyleihin erikoistunut laulaja ja etnomusikologi. Kantelinen viimeistelee Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla taiteellisen tohtorintutkinnon jatko-opintojaan. Erityislaulunlajeina Kantelinen on tutkinut mm. vienankarjalaista joikua, loitsuja ja itkuvirsiperinteitä. Kantelisen tieteellis-taiteellisena ”missiona” on ollut näiden laulunlajien esittäminen omassa nykypäivän konserttiohjelmistossaan. Karoliina säestää itseään 10-14-kielisillä kanteleilla sekä kansanomaisilla puhaltimilla.

Tällä hetkellä Karoliina Kantelinen esiintyy soolona sekä useissa yhtyeissä, joista mainittakoon Värttinä, Suden Aika, No-One’s Land, Set’Akat ja Paul Taylor OrCHestra (Sveitsi). Lisäksi Karoliina on esittänyt yhdessä saksalaisen kapellimestari Andreas Peer Kählerin kanssa säveltämänsä orkesteriteoksen Karelia Joik Berliinin Filharmonikkojen suuressa salissa (2013). Karoliinan laulua voi kuulla myös esimerkiksi Nukketeatteri Sampossa sekä useissa elokuvissa mm. Rölli (2016), Kätilö (2015) Härmä (2012), Arn 1-2 (2007-08) ja Mongol (2007). Kansainvälisen konsertoinnin lisäksi Kantelinen opettaa kansanlaulua Sibelius-Akatemiassa, vetää kansanmusiikin luentosarjoja sekä erilaisia työpajoja mm. kuoroille ja lauluyhtyeille niin Suomessa kuin ulkomailla.

Suden Ajassa Karoliina laulaa sekä soittaa kannelta, rahistimia ja Härjedahlspipa-huilua.


Veera Voima
(s.1975) syventyi kansanlauluun Sibelius-lukion jälkeen Kaustisen Ala-Könni-opistolla sekä Keski-Pohjanmaan konservatoriolla. Sieltä Veera jatkoi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolle, josta hän valmistui kansanlaulun maisterinnaksi vuonna 2004. Lisäoppia Veera haki Musiikkikasvatuksen osastolta, ja opettaakin työkseen ilmaisua, kehorytmejä, biisintekoa sekä pop- ja etnolaulua Kameleonttikuoroissa, Kassandrakuorossa sekä Kiehinässä.

Suden ajan lisäksi Veeran musiikkia kuulee Suo-triossa sekä DocArtin luontodokumenteissa Kansanluonto, Vedenperintö ja Erämaan lumo. Suden ajassa Veera laulaa sekä soittaa kehärumpua, rahistimia ja irlantilaista Low Whistleä.