Villi luonto

Villi luonto

Torstai 16.8.

klo 11.30 Karhufestivaalin avaus, tori

klo 12–18 Karhunveiston mestaruuskilpailu, keskusta-alue

klo 18 Metsänpeitto – Mitä tapahtuu puille, tapahtuu ihmisille, vierailijoina sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja kulttuurintutkija Inkeri Aula, haastattelijana kirjailija Kari Tahvanainen/Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry. Kirjasto, Mantsintie 11. Vapaa pääsy.

Metsänpeitto-näyttely kirjastolla 7.-30.8.2018. Avoinna Karhufestivaalin aikaan to 16.8. klo 10-18, pe 17.8. klo 10-15 sekä la 18.8. klo 10-14.

klo 20  Ilomantsin kansalaisopiston Stand Up-ryhmä esittää: Karhua kaatamassa. Mendin Ravintola Baari, Mantsintie 1-3. Liput 10 €. Karhusta ja muista ajankohtaisista ilmiöistä standuppia ja tarinaa huumorilla.  Illan juontaa teatteriohjaaja Lauri Jänis.

 

Perjantai 17.8.

klo 9–17 Karhunveiston mestaruuskilpailu, keskusta-alue

klo 15  Ekumeeninen toritapahtuma,  Ilomantsin tori
Mukana musiikin ja sanan merkeissä Ilomantsin evankelisluterilainen-,  ortodoksinen- sekä vapaa- ja helluntaiseurakunnat. Tilaisuuden aikana evankelisluterilainen kirkko ja pyhän profeetta Elian kirkko ovat avoinna klo 13-16.

klo 17 Teatteri-Traktori: Seikkailija Fogg ja ihmeellinen Norsuorkesteri, koko perheen tapahtuma, Piirolan pihan puisto, Kauppatie 26 (säävaraus: Kansallistalo, Yhtiöntie 8). Marttojen lettubaari. Vapaa pääsy.

Ennen esitystä ja sen väliajalla Taitokeskus ja 4H järjestävät ilmaisia työpajoja perheen pienimmille, ja miksei vähän isommillekin. Myös lauantaina voi Karhujen ja Villiruuan lomassa käydä osallistumassa työpajoihin koko perheen voimin!

klo 18–20 Pyydetäänkö vai otetaanko luonnolta? Luento- ja keskusteluilta suomalaisten luontosuhteesta. Alustaa tutkija, kalastaja Tero Mustonen aiheesta Koitajoen jokinuottaus ja perinnetieto. Keskustelua alustuksesta ja mm. suhteesta pyhiin puihin ja eläimiin. Karhunpyllytystä. Vapaa pääsy. Parppeinvaara, Runonlaulajan pirtti, Parppeintie 4. Järj. Kohtuus vaarassa –liike ja Ilomantsin Museosäätiö.

klo 19 Villii! nuorisokonsertti. Liikuntahalli.
Esiintymään saapuu ASTE! (ovet avataan klo 18)
Liput 10/5 € (opiskelijat), alle 6 v. vanhempien valvonnassa ilmaiseksi.
Järjestää: MaNu ja Ilomantsin kunta/nuorisotoimi
Lisätietoja puh. 040 1043183.

klo 20 Karhutulet-ilta, Suden Aika –lauluyhtye, ravintola Parppeinpirtti. Liput 12 €, ovelta ja ennakkoon ravintola Parppeinpirtistä

 

Lauantai 18.8.

klo 10 Villiruokafestarin avajaiset, tori

klo 10–15 Villiruokafestari, Senioripuisto

klo 11–13 Villi luonto -pikaveistokilpailu, Karhuareena/Katri Vala –kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1 a

klo 13.30  Lauluyhtye Lempo, villikuaro, Ilomantsin tori

klo 15 Karhunveiston mestaruuskilpailun-, Villi luonto –pikaveistokilpailun- ja Villiruokafestarin palkintojenjako, tori

 

Tarjolla myös:

Maalaistori * Höyryjuna Joensuu-Ilomantsi-Joensuu *  Elokuvia * Näyttelyitä * päivähoitolasten & koululaisten Villi luonto-piknikpäivä & retkeilyvarusteiden – ja reittien esittelyä, Pogostan Kulttuuripolku -kävely, omatoiminen Villi luontopolku Pötön pitkokset, Perinneleivontaa (hapanleipä, karjalanpiirakat) ja paljon muuta!

Kurkkaa täältä!

Villi luonto karhunveiston teemana 2018

Puunveistäjät kohtaavat jälleen elokuussa 2018 Ilomantsissa Karhufestivaaleilla. Veistäjien teemaksi annetaan tällä kertaa Villi luonto. Tapahtuman ajankohta on 16.-18.8.2018.

Luontoon on aikojen kuluessa suhtauduttu monin eri tavoin. Villi luonto voi olla ihanne, jota sivistys ei ole pilannut. Toisaalta se voi olla jotain, joka pitää kesyttää ja jonka ihminen ottaa hallintaansa.

Romantiikan aikana luonnon merkitystä korostettiin taiteissa. Maisemamaalaukset esittivät turmeltumatonta luontoa, jossa ei näy ihmisen vaikutus. Toisaalta villi kesyttämätön luonto on ollut pelottava ympäristö. Ihminen on toiminnallaan pyrkinyt tuomaan järjestystä tuohon kaaokseen. Jopa kulttuurikäsite johtaa juurensa latinankielen viljelyä tarkoittavasta sanasta. Antiikin aikana koskematon villi luonto oli negatiivinen vastakohta viljellylle maisemalle.

Nykyaikainen luontokäsitys on moniulotteinen ja monelle hyvin henkilökohtainen asia. Luontokäsitys voi olla moderni, teknologinen, ekologinen tai vaikkapa uskonnollinen. Karhufestivaalin veistäjät voivat pohtia omaa suhdettaan villiin luontoon vuoden 2018 Karhufestivaalin teeman puitteissa. Onko kaupungistuvassa maailmassa enää sijaa villille luonnolle? Onko villiä luontoa vielä olemassa?