Esko Heikura

Esko Heikura

Esko Heikura, Kuhmo, Kainuu

Esko Heikura on 65-vuotias veistäjä. Heikura on kotoisin Kuhmosta, Kainuusta ja ammatikseen hän on tehnyt sekä metsurin että puusepän töitä. Nyt eläkkeellä jo pari vuotta oltuaan Heikuralla jää enemmän aikaa myös puunveistolle. Heikura kertoo harrastaneensa moottorisahaveistoa kymmenisen vuotta, mutta veistänyt hän on lähes koko ikänsä.

Heikura mainitsee lempiaiheikseen eläinaiheet, joista erityisesti karhut ja linnut ovat mieluisimpia veistettäviä. Moottorisahan lisäksi hän käyttää veistämisessä apuna myös veistotalttoja ja hiomakonetta tarkempiin yksityiskohtiin. Heikuran töille onkin tyypillistä pikkutarkat ja huolellisesti toteutetut yksityiskohdat.

Heikura on veistänyt puusta siis lähes koko ikänsä, koska se on ollut hänen mielestään kiinnostavaa. Tämän lisäksi hän on harrastanut piirtämistä ja öljyvärimaalausta, joista on hyötyä myös veistämisprosessissa. Parasta veistämisessä on Heikuran mukaan se, kun työ alkaa muodostua sellaiseksi kuin on sen suunnittelut, ja toisaalta tämä on samalla myös veistämisessä hankalinta.

Ilomantsin Karhufestivaaleihin Esko Heikura on osallistunut aiemmin vuonna 2014, jolloin mukaan tarttui karhunveiston maailmanmestaruus ja toisen kerran vuonna 2018, jolloin tuli kolmas sija. Tämän lisäksi Heikura on saavuttanut kolme suomenmestaruutta moottorisahaveistossa. Ilomantsista Karhufestivaalien tapahtumapaikkana Heikura pitää, ja edellinen kisa Ilomantsissa on jäänyt mieleen mukavana kokemuksena. Lisäksi Heikura kiittelee tapahtuman hyvistä järjestelyistä ja sujuvuudesta.

Teksti: Noora Juutinen

In English

Esko Heikura is a 65-year-old sculptor. Heikura lives in Kuhmo, Kainuu and works as a carpenter. After retiring Heikura has had more time to focus on sculpting. Heikura has been into chainsaw-sculpting for ten years, but he has made sculptures almost all his life.

Heikura likes to sculpt animals, specially bears and birds. Besides a chainsaw he uses chisels and a sanding machine for smaller details. You can recognise Heikura’s work from the unique and carefully carved details.

Heikura has carved wood for all of his life because he thinks it is interesting. He has also been keen on drawing and oil-painting which both have helped the carving process. Heikura likes the feeling when he can see the shapes that he has wished to carve and they look just like he had planned.

Esko Heikura has participated in the Ilomantsi Bear Festival twice. In 2014 he won the World championship in bear sculpting and in 2018 he was the third. He has also won two other Finnish championships in chainsaw-sculpting. Heikura likes Ilomantsi and thinks that it is a suitable location for the Karhufestival.

Translation: Sofia Arnold