Asko Vihavainen

Asko Vihavainen

Asko Vihavainen, Savonlinna, Etelä-Savo

Asko Vihavainen on 55-vuotias rakennusalan toimihenkilö. Hän on veistänyt joitain veistoksia 1990-luvun alussa, mutta lopetti veistämisen pitkäksi aikaa ja aloitti uudestaan neljä vuotta sitten. Kiinnostus käsitöihin sai hänet innostumaan puunveistämisestä. Eniten hän pitää ihmishahmojen veistämisestä. Työskentelyssään Vihavainen käyttää eniten moottorisahaa ja viimeistelemiseen talttaa. Tyypillistä hänen veistämiselleen on hahmojen etsiminen ja se ettei työ ole pikkutarkkaa.

Asko Vihavaisen mielestä puunveistämisessä on mukavinta onnistuminen ja se, että saa syntymään sitä mitä on lähtenyt tekemään. Vaikeinta taas on veistämisen aloittaminen. Vihavaisen mielestä kolmiulotteinen hahmotuskyky, hahmon näkeminen puun sisällä ja mittasuhteiden tietäminen on veistämisessä tärkeää hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

Asko Vihavainen on aiemmin osallistunut Karhufestivaalien kilpailuun vuosina 2017 ja 2018 ja tänä vuonna on kolmes kerta. Vihavaisen mielestä Ilomantsi on hyvä ja mukava tapahtumapaikka Karhufestareille.

Teksti: Marika Vatanen

In English

Asko Vihavainen is a 55-year-old construction official. He made some sculptures at the beginning of the 1990s but then he stopped sculpting for a long time and didn’t start to do it again until four years ago. His involvement in handicrafts got him interested in wood sculpting. He likes to sculpt people the best. He uses a chainsaw the most and to finish his work he uses a chisel. He likes to depict different types of characters in his sculptures.

Asko Vihavainen thinks that the best things in wood sculpting are success and achieving what you want. The hardest thing is starting working. He thinks that the ability to see things in 3D, visualizing forms within the piece of wood and understanding proportions is important in order to achieve a good result.

Vihavainen has taken part in Bear Festival twice before in 2017 and 2018. This year will be his third time. He thinks Ilomantsi is a great place for Bear Festival.

Translation: Marjaana Sivonen