Kirjasto

Ympäristöluotsaus

Ympäristöluotsaus on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä, jonka kautta paikalliset ihmiset ottavat vastuuta omasta lähiympäristöstään ja -yhteisöstään ja tekevät vapaaehtoistyötä oman lähiyhteisönsä hyvinvoinnin hyväksi.

MSL on käyttänyt ympäristöluotsausta laajasti liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuurityössä ja kehittänyt menetelmää edelleen. Vastaanottava Tunturi-Lappi -hankkeessa (2016–2018)  ympäristöluotsausta kehitettiin maahanmuuton näkökulmasta. Kordelinin säätiön rahoittamassa hankkeessa (2017) kehitettiin ympäristöluotsauksen pedagogiikkaa. Pedagogiikka tekee ympäristöluotsauksesta tavoitteellisen ja kaksisuuntaisen prosessin, jossa kaikki osapuolet ja osallistujat oppivat toinen toisiltaan ja toiminnalle on mahdollista asettaa mitattavia tavoitteita.

Lisätietoja: Virpi Harilahti-Juola, virpi.harilahti-juola@msl.fi, p. 040 67 81 968

 

Esimerkkejä ympäristöluotsauksesta:

Ruusuja ja kiipeilypuita – matka muistoihin ja tähän hetkeen (2016)

Maaseudun Sivistysliitto järjestää ympäristöluotsausta osana Marttojen RAIMO –hanketta, missä kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat, muistisairaat ja heidän omaishoitajansa.

 

Lue lisää: Ruusuja ja kiipeilypuita – matka muistoihin ja tähän hetkeen

 

Ympäristöluotsien ikkunapuutarha Checkpoint Leonardo -näyttelyssä Oulun taidemuseossa (2015)

Näyttely sekä laaja oheistapahtumien ja työpajojen sarja toteutettiin osana osa Paikan tuntu –hanketta. Mukaan kutsuttiin myös Maaseudun Sivistysliiton paikalliset ympäristöluotsit ja Dodo ry, jotka toteuttivat yhdessä yhteisöllisen Windowfarm-ikkunapuutarhan museon tiloihin.

Checkpoint Leonardo -näyttely käsitteli taiteen ja tieteen vuorovaikutusta sekä paikan tuntua ja paikallisidentiteettiä. Moni-ilmeisissä ja moniaistisissa teoksissa tutkittiin mm. fysiikan, kemian ja biologian ilmiöitä, mekaniikkaa, äänimaailmaa, unitutkimusta ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Mukana oli esimerkiksi orgaanisin materiaalein toteutettuja teoksia, jotka elivät ja muuttuivat näyttelyn aikana. Checkpoint Leonardoon liittyi myös runsaasti oheistapahtumia, jotka toteutettiin yhteistyössä taidemuseon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken.

Näyttelyn kuraattorit: museolehtori Laura Lampinen Oulun taidemuseosta ja kulttuurijohtaja Helka Ketonen Maaseudun Sivistysliitosta. Näyttelyn toteutuksessa oli myös mukana Tiedekeskus Tietomaan opetuspalveluvastaava Harri Häll. Maaseudun Sivistysliiton osuutta näyttelyssä tukivat Koneen Säätiö ja Keskitien Tukisäätiö.

Lisätietoa: Helka Ketonen, helka.ketonen(at)msl.fi

Materiaaleja ympäristöluotsauksesta:

Opas Ymparistoluotsit

luotsikoulutuksen sisältökuvaus Mikä Ympäristöluotsikoulutus