Miälentilat
ITE-taidetta ja hengenheimolaisia Pirkanmaalta
18.11.2017–25.2.2018
Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, Tampere
- Juha Pesonen, Stop! Hulluja tiellä, 2000-luku.
ITE-taide on nimensä mukaisesti Itse Tehdyn Elämän taidetta. ITE on paitsi taidekäsite myös ihmiskäsitys. Se on omatoimisuutta, luovuutta ja itseilmaisua korostava elämäntapa.
Näyttelyssä pohditaan mikä on ITE-taiteen kasvualusta; löytyykö se kansankulttuurista ja kätevyydestä vai yksilöllisistä mielen syvyyksistä. Entä mikä erottaa ja yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita?
Maaseudun Sivistysliitto on etsinyt ja esitellyt ITE-taidetta liki kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt on vuorossa ITE Pirkanmaalla -kartoitus, jonka uusia löytöjä esitetään näyttelyssä rinnan ITE-kokoelmateosten ja nykytaiteen kanssa.
Näyttelyn ovat kuratoineet ITE-asiantuntijat Minna Haveri ja Elina Vuorimies sekä Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.
Näyttelyn taiteilijat:
Antti Ahtiainen, Veli Granö, Raimo Flink, Elma-Riitta Hannonen, Maija Härkki, Martti Hömppi, Seppo Inkinen, Matti Järvenpää, Mikko Kallio, Jii Karelius, Ninni Luhtasaari, Kari Mänttäri, Juha Pesonen, Mika Pettissalo, Jyri Rastas, Olli Räty, Ida Somma, Pasi Soukkala ja Markku Yli-Lankoski
ITE-taiteilijoiden esittelyjä tällä sivulla.
Kuraattorinkierros
su 4.2.2018 klo 15.00
TaT Minna Haveri esittelee näyttelyn.
Näyttelyyn liittyy 22.11.2017 Tampereella järjestettävä ITE ja urbaanit kesannot -seminaari. Seminaarissa pohditaan ITE-taiteen rajoja ja rajattomuutta, tutustutaan pirkanmaalaisen ITE-taiteen uusiin ja yllättäviin ilmenemismuotoihin sekä tarkastellaan urbaanien kesantojen haltuunottoa taiteellisena toimintana.
ITE Pirkanmaalla -hankkeessa etsitään ja esitellään alueen itseoppineita taiteilijoita
Vuosien 2017–2018 aikana Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hankkeessa kartoitetaan ja dokumentoidaan Pirkanmaan itseoppineita nykykansantaiteilijoita. Tavoitteena on löytää alueelta omaperäisiä taiteentekijöitä ja saada kootuksi aineistoa näyttely- ja julkaisutoimintaan, kulttuurimatkailun tarpeisiin sekä arkistoihin. Tutustu kartoitushankkeessa löydettyihin taiteilijoihin blogissamme www.itepirkanmaalla.net.
Kesällä 2018 on luvassa vielä toinen, alueen tuoreita ITE-taiteen löytöjä laajasti esittelevä näyttely Työväenmuseo Werstaassa.
ITE Pirkanmaalla -hanketta rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Pirkanmaa ELY-keskus.
Tutustu hankkeeseen ja Pirkanmaan ITE-taiteilijoihin: www.itepirkanmaalla.net
ITE-taide (lyhenne ITE, itse tehty elämä) on suomalaista nykykansantaidetta, arjen ympäristöissä syntyvää omaperäistä luovuutta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta 1990-luvun lopulta lähtien, julkaissut siitä kirjoja, esitellyt sitä sekä kotimaassa että kansainvälisissä yhteyksissä sekä kartuttanut laajan ITE-kokoelman.
ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen päätehtävänä on suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen esitteleminen ja edistäminen. ITE-museon näyttelyiden ja ITE-kokoelman keskus on Kokkolassa. ITE-museo tuottaa myös suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia ns. liikkuvana museona.
Kansan asialla
Samaan aikaan Miälentilat-näyttelyn kanssa Tampereen taidemuseossa on Kansan asialla -näyttely, joka tutkii, millaisena kuvataide on nähnyt ja näyttänyt kansan, mikä on ollut toivottavaa ja ihannoitua ja mikä ongelmallista ja jopa kauhistuttavaa? Mitä on eri aikoina ja eri maailmankatsomuksissa ollut kansa? Miten taidetta on haluttu tuoda kansalle ja opettaa sille oikea, hyvä maku (ja usein samalla oikea, hyvä elämä)? Myös kansalla on suhde taiteeseen. Siitä ollaan mieltä ja sitä tehdään itse. Varsinkin julkiset taideteokset ja nykytaiteen ilmiöt ovat herättäneet kansan syvissä riveissä kärjekkäitäkin mielipiteitä, joissa taidemaailma on kuullut kunniansa.