ITE Pirkanmaalla

ITE-kuvakortit

ITE-kuvakortit ikäihmisille

Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hanke on toteuttanut yhdessä Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit-toiminnan kanssa ITE-kuvakortit, jotka liittyvät Tampereen taidemuseon Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia -näyttelyn teoksiin. Kuuden kuvakortin sarjaa voi käyttää ikäihmisten kanssa ITE-teosten tarkasteluun myös näyttelyn ulkopuolella ja sen päätyttyä.

Korteista on otettu pieni painos Konkarit- ja ITE-toimijoiden käyttöön. Kortit ovat kuitenkin kaikkien vapaasti ladattavissa alla olevasta linkistä.

ITE-kuvakorttien tarinat ja vinkit on koonnut ITE Pirkanmaalla -hankkeen koordinaattori, taidekasvattaja Minna Haveri. Graafinen ilme: Mako Niemelä.

Kuvakorttien käyttö

Tulosta oheiset PDF-tiedostot värillisenä ja laminoi ne kaksipuoleisiksi A4-kokoisiksi korteiksi, joissa toisella puolella on teoskuva ja toisella kuvaan liittyvä teksti. Lataa kortit tästä!

Vinkkejä

  • Voit aloittaa kuvien tarkastelun mistä kortista tahansa.
  • Aluksi voi olla antoisaa tarkastella kuvia ilman taustatietoja. Silloin voi vapaasti arvailla, mitä kuvan teos esittää ja mistä se on tehty.
  • Kortin takaa löytyy pieni tietopaketti teoksen tekijästä ja teoksesta.
  • Kortteihin on listattu ehdotuksia keskustelua virittävistä kysymyksistä. Voit vapaasti itse keksiä lisää!
  • Voit myös järjestää kuvakortteja pienoisnäyttelyksi tai järjestää ”kuvaraadin” teoksista.
  • Joistakin kuvakorteista löytyy myös ITE-vinkki pienimuotoiseen taidetyöskentelyyn.

 

Lisätietoa

ITE-taide

ITE tulee sanoista ”itse tehty elämä”. ITE-taiteilijat ovat itseoppineita taiteen tekijöitä. He ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät epätavallisen omaperäistä taidetta. ITE-taiteessa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto (MSL) on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyissä, kirjoissa ja tapahtumissa. Lue lisää: www.itenet.fi.

Vuosina 2016–2018 on menneillään MSL:n ITE Pirkanmaalla -hanke, jossa etsitään ja esitellään alueen itseoppineita taiteen tekijöitä. Lisätietoa hankkeesta ja korteissa esitellyistä ITE-taiteilijoista löydät netistä osoitteesta: www.itepirkanmaalla.net.

TAITE ja Konkarit-toiminta

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE on osa Tampereen kaupungin Kulttuuri- ja taideyksikköä. TAITElla tarkoitetaan myös kulttuurikasvatuksen toimintamallia, joka alkujaan luotiin museopedagogiikan työvälineeksi. TAITEn laajaan kulttuurikasvatuspalettiin kuuluu myös Konkarit-toimintoja ikäihmisille.

Konkarit tuo museopalveluja ikäihmisten lähelle vanhainkoteihin, palvelukeskuksiin, päiväkeskuksiin ja korttelikerhoihin. Konkarit-toiminnassa matkataan menneestä nykyisyyteen valokuvien, esineiden, taiteen ja tarinoiden innostamina. Toiminnan lähtökohtia ovat ikäihmisten elämäntilanteet ja museokokoelmien kekseliäs käyttö. Lisätietoa löydät TAITEn nettisivuilta:

Konkarit toiminnasta lisää tietoa: www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/taite/konkarit.html