ITE Pirkanmaalla

ITE Pirkanmaalla

Pirkanmaalta löytyi ITE-taiteen aarreaitta. Hankkeessa haastateltiin 52 taiteilijaa, ja heitä tuotiin esiin monenlaisin tavoin. Yleisöä hankkeen tapahtumat tavoittivat kymmeniä tuhansia.

Maaseudun Sivistysliiton organisoima ITE-toiminta on maailmanmittaluokassa ainutlaatuinen nykykansantaiteen keräys- ja kartoitushanke. Olemme kartoittaneet ITE-taidetta jo lähes kahden vuosikymmenen ajan eri puolilta Suomea ja nostaneet heitä esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa. Pirkanmaan alueen ITE-taidetta kartoitettiin ja esiteltiin vuosina 2016–2018.

Kartoitus on yhteistyötä alueen asukkaiden ja yleisön kanssa

ITE-taide on usein tekijöidensä arjen keskelle kätkeytyvää. Hankkeissa työskentelee kartoittajia, mutta ITE-taiteilijoiden löytämiseksi tarvitaan aina yleisön apua. Tästä tiedotteesta näet, miten Pirkanmaalla pantiin liikkeelle taiteilijoiden etsintäkuulutus.  Etsintä tuotti mainion tuloksen. Saimme yli 200 ilmiantoa mahdollisista ITE-taiteilijoista. Heistä 52 tavattiin haastattelun ja teosdokumentoinnin merkeissä.

Hankkeessa työskenteli koordinaattorina TaT Minna Haveri ja kartoittajina toimivat Mikko Kallio, Leena Peltokangas ja Lauri Seppä. Maaseudun Sivistysliitossa hanketta johti kulttuurijohtaja Helka Ketonen ja ITE-taiteen asiantuntijana toimi kulttuurituottaja Raija Kallioinen.

Hankkeen tuloksia

ITE Pirkanmaalla -blogissa on artikkeleita useista kartoitushankkeessa löydetyistä ja esitellyistä ITE-taiteilijoista. Uusia taiteilijaesittelyjä tuotettiin myös ITE-taiteen www.itenet.fi-sivustolle.

Taiteilijaesittelyjen videoita voit katsoa Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavan soittolistalta.

Hankkeen aikana esiteltiin ITE-taidetta kahdessa näyttelyssä, Tampereen taidemuseossa Miälentilat-näyttelyssä ja Työväenmuseo Werstaalla ITE teossa -näyttelyssä. Keskustelua ITE-taiteesta käytiin näyttelyiden yhteydessä ITE ja urbaanit kesannot -seminaarissa ja ITE teossa -teematapahtumassa.

Hankkeen taiteilijoita oli mukana myös Näkymän kesänäyttelyssä Akaassa. Urjalan asemalla toteutettiin päivän kestänyt työpaja ja infotiski ITE-taiteesta. Kesällä 2018 tehtiin yhteistyötä ITE-taiteen kesäkaupungiksi julistautuneen Parkanon kanssa. Sastamalan kirjastossa toteutui Tuomo Rantasen näyttely ja luentotilaisuus.

Hankkeen kuva-aineistoa tallennettiin digitaaliseen tietokantaan, ja aineistoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää mm. näyttely- ja julkaisutoiminnassa.

Hankkeessa tuotettiin ITE-teossa kirja, joka on ilmaiseksi ladattavissa Maaseudun Sivistysliiton kotisivulla.

ITE-kuvakorttisarja ikäihmisille on myös ladattavissa sivuillamme.

ITE Pirkanmaalla -hankkeen some-kanavat olivat hankkeen aikana aktiivisessa käytössä:

ITE Pirkanmaalla -hankkeen loppuraporttiin pääset tutustumaan tästä.

ITE Pirkanmaalla -kartoitushanke

Pirkanmaan ELY-keskus myönsi Maaseudun Sivistysliitolle maaseuturahaston hankerahoituksen pirkanmaalaisen ITE-taiteen kartoitukseen ja esittelemiseen.

ITE Pirkanmaalla -hankkeen tavoitteena oli löytää alueelta omaperäisiä itseoppineita taiteentekijöitä, joiden työ ansaitsee näyttävän esittelyn omassa maakunnassa ja laajemminkin. Hankesuunnitelma sisälsi mm. näyttely-yhteistyön Tampereen taidemuseon ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.