Ajankohtaista

Joensuun alueen kolme kylätaloa syynissä energian kulutuksen osalta

Suunnitteluinsinööri Pasi Tainio tutustui energiaratkaisuihin myös Ylä-Karjalassa

Eräänä marraskuisena aamuna Pasi Tainio jalkautui 5ekolmelle Joensuun kylätalolle. Enon Karhusaloon, Kiihtelysvaaran Raatevaaraan ja Kiihtelysvaaran Särkivaaraan. Talot edustavat 1950-, 1930-, ja 1990- luvun rakennuskulttuuria. Kaksi ensimmäistä on entisiä kyläkouluja. Särkivaaran kylätalon on nuorin näistä kohteista ja rakennettu nimenomaan kylätaloksi.

Karhusalon kylätalo on entinen kyläkoulu, jota kyläyhdistys ylläpitää kokoontumispaikkana sekä vuokraa kahta asuntoa, jotka sijaitsevat koulun yläkerrassa. Kyläyhdistys on pohtinut öljylämmityksen muuttamista hakelämmöllä toimivaksi järjestelmäksi, johon on ajateltu hakea rahoitusta myös Joensuun seudun leader ry:n kautta. Energiakatselmuksessa käytiin läpi talon sähkö- ja öljylaskut kahdelta viimeiseltä vuodelta. Katselmuksen tuloksena kyläyhdistys saa ehdotuksen niistä parannuskohteista, joita Pasi Tainio noin parituntisen katselmuksen aikana sai selville.img_5956-3

Kiihtelysvaaran Raatevaaran kylätalon katselmus tehtiin pitkälti samoilla menetelmillä kuin Karhunsalossakin. Puurakenteisen koulun vintti on asuinkäytössä. Kyläyhdistys saa joka kuukausi perustulon, jolla taloa voidaan ylläpitää. Tarvittava lämpö tuotetaan sähköllä, joten kaikki keinot halutaan valjastaa energian säästämiseksi. Peltikatolla oleva lumenhuntu kertoi lämpövuodoista. Talvella voidaan ihailla räystäiden valtavia jääpuikkoja, jotka kauneudestaan huolimatta tulevat kalliiksi karkaavan lämmitysenergian muodossa.

Särkivaaran kylätalon energia-asiat ovat kunnossa. Talo on hyvin eristetty ja talo on yksikertainen muodoltaan, avaraa sisätilaa ilma sokkeloita, ilma kiertää siis hyvin. Sähkön apuna on vuolukivinen uuni, jota kylätoimijat lämmittävät talkoilla. Niin kauan kun tämä järjestely toimii sähköenergian kulutus on hyvin kohtuullista.

Pasi Tainio suositteli kaikissa näissä kohteissa valaistuksen muuttamista led-tekniikaksi sitä mukaa kun käytössä olevat loisteputket tulevat tiensä päähän.img_1054

 

Pasi Tainio on HINKU-hankkeen asiantuntija, joka on luomassa Suomeen vähäpäästöisempiä kuntia. Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke tekee työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.

Pohjois-Karjalan vierailu liittyi MSL:n ja Suomen ympäristökeskuksen 5 E –hankkeeseen.