Ilmastoteot

Reko-lähiruokarenkaat

Suosiotaan ympäri Suomen kasvattanut lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamispaikka on Reko-lähiruokarengastoiminta, ja Pohjois-Suomen Vähähiiliset kylät – hankkeen ohessa, lähiruokaillan innoittamana perustettiinkin Vaalaan Reko-rengas syksyllä 2016.

Reko-rengas saa nimensä ruotsin kielen sanoista Rejäl Konsumption , “reilu kuluttaminen”– ReKo. Malli koostuu Facebook-palvelussa toimivasta ryhmästä ja säännöllisistä, suoraan kuluttajalta tuottajalle tehtyihin ennakkotilauksiin perustuvista jakotapahtumista, joista ryhmässä ilmoitetaan.

Reko-jako tapahtuu sovitulla tiheydellä joko viikoittain, kahden viikon välein tai esim. kerran kuussa. Kukin jako ilmoitetaan paikkakunnan oman Reko-renkaan Facebook-ryhmässä. Tuottajat tekevät joka jakoon oman ilmoituksensa, ja tilaajat tekevät tilauksensa ilmoitukseen kommentoimalla. Näin tuottaja tietää jo paikalle tullessaan paljonko myyntiä on tulossa, ja että liikkeellelähtö kannattaa.  Kuluttaja pääsee noutamaan kerralla usean lähituottajan tuotteita.

Jakotapahtuma itsessään on vain puolen tunnin mittainen noutotuokio, eikä enää jakopaikalla suoriteta jälleenmyyntiä. Vaalassa Reko-toiminta startattiin kuukausittaisilla jaoilla, ja myöhemmin jaot tihennettiin 2 viikkoon. Ryhmässä on tällä hetkellä n.350 jäsentä ja jaoissa on ollut tarjolla mm. Highlander-karjan lihaa, lampaan lihaa, kananmunia ja kukon lihaa, yrttejä, viljatuotteita, hunajaa sekä yrtti- ja hunajavoiteita.

Reko-toiminnan ohjeet kuluttajalle löytyvät myös osoitteesta http://www.aitojamakuja.fi/reko.php