Ilmastoteot

Hävikkiruoasta herkkua

Niinilahden kylällä Viitasaarella on jo neljän vuoden ajan järjestetty hävikkiruokalounaita. 

Mirja Sutinen ottaa kerran kuussa maanantaina pakettiauton alleen ja hurauttaa reilut 80 kilometriä Jyväskylään. Hän käy hakemassa Elämän Leipä -yhdistyksestä autolastillisen hävikkiruokaa, joka lopulta jakautuu yli kuudenkymmenen ihmisen iloksi.

  • Minuun otettiin aikoinaan yhteyttä, kun yksi noutovuoro vapautui ja minulla tiedettiin olevan lampaita. Hyvää ja käyttökelpoista ruokaa oli kuitenkin niin paljon, että sille piti keksiä muutakin käyttöä, kertoo Sutinen.

Vapaaehtoiset keräävät tuotteita Jyväskylän alueen kaupoista päivittäin. Niinilahdellekin saapuvat lastit ovat parhaimmillaan valtavia: pakettiauto saattaa olla ääriään myöten täynnä banaaneja, maitotuotteita, lihaa, perunoita, leipää ja pullaa. Tuotteet vaihtelevat, mutta niitä riittää. Joskus Niinilahdelle on tullut kilokaupalla banaaneita tai satakunta suklaapatukkaa. Suurin tuote-erä on leipomotuotteet, joita tulee lähes joka kerta kymmeniä pusseja. – Ilta-ale on vähentänyt hävikkiä, mikä on hyvä asia, Mirja Sutinen toteaa

Osan ruuasta Sutinen jakaa suoraan autosta kotipihassaan tutuille hakijoille. Ruoka menee esimerkiksi lapsiperheille tai yksinasujille. – Kaikki hakijat hakevat tarpeeseen, Sutinen sanoo.

Syödään yhdessä

Tärkeä osa hävikkiruuan hyödyntämisestä on kuitenkin kylätalolla valmistettava lounas. Tässä vaiheessa kuvaan astuu myös kylän toinen tehonainen, Terttu Mattila. Mirja ja Terttu loihtivat käsillä olevista raaka-aineista herkullisia aterioita, joita astelee syömään keskimäärin kolmisenkymmentä kyläläistä. Mirja Sutinen on entinen JYPin halliemäntä, ja ruuan laitto isoille joukoille sujuu luonnostaan. Usein keittiössä häärää myös muita kyläläisiä auttamassa tarpeen mukaan.

Lounas on myös osa Viitasaaren seurakunnan diakoniatyötä. Diakonissa Anneli Palonen kiittelee niinilahtelaisten toimintaa. – Ruoka maistuu yhdessä paremmalta, tässä tulee ravituksi monella tavalla. On tärkeää, että palvelu ulottuu myös kylille ja paikalle saapuvien ihmisten määrä kertoo siitä, että yhteiselle ruokailulle on tarvetta.

Kekseliästä kokkailua

Koska koskaan ei tiedä, mitä raaka-aineita lastissa tulee, keittiössä tarvitaan luovuutta. Myös käsittelyn nopeus on valttia, koska viimeisen myyntipäivän lihat ja kalat pitää kypsentää heti. Tuoretuotteita, kuten sieniä, sipulia ja paprikaa on hyödynnetty esimerkiksi paistettuna kasvislisukkeena.  Kinkkisimpinä jalostettavina naiset mainitsevat ulkomaiset hedelmät, mutta niistäkin on selvitty. Appelsiineistä voi puristaa mehua ja keittää marmeladia.

Hävikkiruuan lisäksi Niinilahdella hyödynnetään paljon luonnon antimia ja lähituotteita. Kylätalon ruokailuissa ja tilaustarjoiluissa käytetään paljon itse poimittuja marjoja, riistaa ja oman puutarhan tuotteita. Ja kaikki, mitä vielä mahdollisesti jää käyttämättä ihmisten ravinnoksi, menee lopulta neli- kaksijalkaisten ystävien suihin.

.

Mirjan ja Tertun hävikkivinkit TOP 5

  1. Älä heitä pois. Kaiken voi jalostaa: perunat ja makaroonit käyvät esimerkiksi salaattipohjiksi roskiin heittämisen sijaan.
  2. Pakasta. Pakastetun lihan voi paistamisen jälkeen pakastaa vielä uudelleen.
  3. Kuivata. Esimerkiksi leipätuotteita voi kuivattaa ja niistä voi tehdä krutonkeja salaattiin.
  4. Osta vähemmän, älä hamstraa. Aterioita miettiessäsi käy ensin kaapit läpi, ja mieti, mitä olemassa olevista aineksista voisi tehdä.
  5. Suunnittelu on kaiken A ja O. Mieti viikon ruokalista etukäteen ja hanki tuotteen sen mukaan. Tämä tuo myös säästöä.

Hävikkikuorman jugurttikimara
omenaista AB-jugurttia
turkkilaista jugurttia
kuohukermaa
banaania
mustaherukkahyytelöä

Vatkaa kerma ja sekoita siihen jugurtit. Lisää lopuksi pilkottu banaani ja viimeistele tilkalla mustaherukkahyytelöä.