Ilmastoteot

Kohopenkin rakentaminen

Pihanhoidon, kotitalouden ja kotieläinten sivutuotteiden hyödyntäminen onnistuu kätevästi, kun niitä käytetään viljavien kohopenkkien perustamiseen. Penkin voi kaivaa hieman maan sisään tai perustaa vaikka suoraan nurmikolle, pahvien päälle.

Syksy on eloperäisen aineksen runsauden aikaa. On lehtiä, risuja, kompostia, kompostoitunutta lantaa, olkea jne. Toisille monet näistä ovat roskia jotka pitää hävittää, kun taas toisaalta kaikki nämä ovat myös arvokkaita kohopenkin rakennusmateriaaleja, jotka sopivasti kerrostettuna ja talvivalkosipulin kynsillä ryyditettynä tuottavatkin seuraavana kesänä maistuvaa satoa!

Tämä on sitä arjen ja jokamiesluokan kiertotaloutta, jossa tällaiset pihan hoidon “sivuvirrat” ovat arvokkaita resursseja.

Tässä siis kohopenkin rakentamisen pikainen oppimäärä:

  1. Etsi sopiva paikka. Tavallinen ruohikko käy hyvin, eikä sitä tarvitse kääntää. Varmista, että paikka saa kesällä riittävästi aurinkoa ja on sopivan suojaisa. Päivittäisen kulkureitin varrella olo on myös hyödyksi, niin kasvun edistymistä tulee tarkkailtua kuin huomaamatta, ja satunnaisen rikkaruohon voi nykkäistä pois ohikulkiessaan.
  2. Leikkaa ruoho lyhyeksi. Leikatun ruohon voi jättää maahan paikoilleen. Lisää ohuelti haluamaasi maanparannusainetta, esim. ripaus tuhkaa.
  3. Peitä maa pahvilla tai esim. kerroksella sanomalehtiä. Näin ruoho tukahtuu eikä valtaa uutta penkkiäsi. Pahvi tai sanomalehti maatuu ajan myötä, jolloin yhteys maaperään palaa ja esim. madot pääsevät kulkemaan hommissa kohopenkissäsi.
  4. Reunusta penkki esim. puupölkyillä, lavakauluksilla tms. Jos käytät puupölkkyjä, voit tuoreita pölkkyjä käyttäessäsi ympätä niihin jotain herkullista ruokasientä, kuten koivuvinokasta, ja saat sellaistakin satoa. Lisää pohjalle risuja (miel. lehtipuun.) Jos käytät pajua tms, huolehdi että oksat ovat kuolleita, muuten ne saattavat juurtua ja pian kohopenkissä kasvaakin vesakkoa. Risut ruokkivat sienirihmastoja, jotka ovat tärkeitä kasveille.
  5. Kerrosta risujen päälle “lasagne”-tyyliin syksyn lehtiä, palanutta lantaa, kompostia, multaa. Tee sopivan paksuja kerroksia, 10-20cm. Kerrokset painuvat ajan myötä.
  6. Voit istuttaa kohopenkkiin jo nyt syksyllä talvivalkosipulia.
  7. Kata lopuksi koko komeus lehdillä tai esim. oljella ja anna levätä talven yli.
  8. Keväällä: nauti kasvun ihmeestä!

Esite kohopenkin valmistuksesta löytyy tästä: Kohopenkin valmistus Pajupurolla 2018