Ilmastoteot

Ekologinen pihasuunnittelu

Luonnon periaatteiden mukaisesti toimiva kotipiha tuottaa yhtäaikaa syötävää, parantaa lähiympäristösi ekologista hyvinvointia ja on kaunis ja viihtyisä. Permakulttuuri, joka juontuu englannin kielen sanoista permanent agriculture, on ekologisen ympäristösuunnittelun menetelmä, jonka työkalujen avulla olemme tutustuneet syötävän hyvän, hiiliviisaan kotipihan suunnittelun ja toteutuksen perusteisiin. Käytännön osuuksissa on rakennettu kohopenkkejä ja istutettu nurmikkopottua.

Puutarha on ekosysteemi
Puutarhurin tehtävä on sijoitella pihan eri elementit niin, että ne hyödyntävät parhaalla mahdollisella tavalla auringonvaloa, sadevettä sekä kasvien ja maaperän ominaisuuksia, käyttävät pihan ”jätteitä” resursseina sekä tarjoavat suojaa luonnonvoimilta ja tuholaisilta.

Suunnittelun perusperiaatteet kuten kasvillisuuden kerroksellisuus, toimintojen yhdistäminen, ja että monimuotoisuus luo vakautta on ammennettu luonnon toiminnasta.

Kasvit, kotieläimet, hyönteiset ja maaperän eliöt tarjoavat toisilleen monenlaisia palveluksia. Typensitojakasvit tuottavat lannoitetta, maanpeittokasvit suojaavat maaperää, kerryttäjäkasvit keräävät itseensä maaperän ravinteita ja kukkivat kasvit houkuttavat pölyttäjiä. Madot kuohkeuttavat maata, petohyönteiset hillitsevät tuholaisia ja sienirihmastot moninkertaistavat kasvien juuriston kattavuuden.

Kun opimme hyödyntämään paikallisia resursseja ja luonnon omia prosesseja, voimme luoda omaan kotipihaan ekosysteemin, joka monilta osin ylläpitää itse itseään ja runsastuttaa luonnon monimuotoisuutta ja maaperän viljavuutta. Pihapiirin hyvinvointi kohenee sitä käytettäessä.