Ilmastoteot

Kiinteistökatsaukset

Kylätalot ovat usein suurikokoisia rakennuksia, joiden lämmittämiseen ja käyttöön kuluu paljon sähköä tai muuta energiaa. Tämä näkyy tietenkin myös rakennusten ylläpitokuluissa. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa ongelmaan tartuttiin kylätalojen kiinteistökatsausten avulla. Katsauksessa kylätalon käyttäjät ja rakennusten energiankäytön asiantuntijat kävivät yhdessä läpi kiinteistöjen kipupisteitä ja pohtivat ratkaisuja ongelmiin. Lopuksi kylä sai käyttöönsä omaa taloaan koskevat asiantuntijan vinkit ja suositukset. Katsauksen tuloksena moni kylä toteutti toimia kylätalonsa energiankulutuksen vähentämiseksi.

Helpoimmat keinot energiankulutuksen vähentämiseen ovat sähkön- ja vedenkulutuksen tarkkailu. Talon lämpötilan lasku niinä päivinä kun käyttöä ei ole tai säästösuuttimien asentaminen vesikaulusteisiin ovat halpoja tapoja säästää energiaa. Veden osalta kulutuksen tarkkailu paljastaa myös mahdolliset vuotokohdat. Sähkölaskuun taas voi vaikuttaa oikeanlaisella sähkösopimuksella, joten myös oman kylätalon sopimustilanne kannattaa tarkastaa.

Kalliimpia, mutta yleensä myös tehokkaampia keinoja energiankulutuksen vähentämiseen ovat lämpöeristyksen laittaminen kuntoon tai jopa lämmitysjärjestelmän uusiminen. Vanhoissa rakennuksissa ala- ja yläpohjan eristeet ovat usein ohuita tai ajan saatossa joutuneet huonoon kuntoon. Harakoita ei kannata lämmittää, joten eristysten tilanne on viisasta tarkistaa. Liiallista tiivistämistä on kuitenkin varottava, ettei aiheuteta kiinteistölle kosteusongelmia.

Mahdollisen remontin yhteydessä on syytä miettiä kylätalon energiankulutusta kokonaisuutena. Mitä jos laitettaisi meidän kylätalolle ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Uusiutuvaa energiaa voi saada niin maasta, ilmasta kuin auringostakin. Moni kylätalo on jo siirtynyt hake- tai maalämpöön tai asentanut katolle aurinkopaneelit.

Pohjois-Karjalassa toteutettujen kylätalojen kiinteistökatsausten kokemusten pohjalta Suomen Ympäristökeskus SYKE -laati Kylätalot energiapiheiksi -oppaan, joka löytyy osoitteesta    https://issuu.com/suomenymparistokeskus/docs/kylatalot-energiapiheiksi_energiaop

Käy nappaamassa vinkit oman kylätalosi käyttöön!