Ilmastoteot

Yhteisjäteastiat

Kylä, asuinyhteisö tai naapuriporukka voi hankkia yhteisen jäteastian esim. poltettavalle jätteelle. Usein myös jäteyhtiöt suosittelevat kotitalousjätteiden yhteisastioita.

Tuupovaaran Heräjärven kylällä on yksi yhteinen jätepiste, jonne kaikki kyläläiset ja kausiasukkaat tuovat poltettavat jätteensä. Jo yli kaksikymmentä vuotta kestänyt jätteiden yhteiskeräys on pikku hiljaa koonnut kaikki kyläläiset yhteiseen jäterinkiin. Kyläyhdistyksen jäsenmaksu on samalla jätemaksu. Poltettavien jätteiden yhteiskerääminen on innostanut myös kimppoihin kun viedään muita jätteitä kunnan tai Rinkin keräyspisteisiin.

Paltamossa Kiehimänsuun kylätalon ja pihapiirin asukkaiden biojätteiden lajittelun jarruna oli kompostorin puute. Uuden tehdastekoisen kompostorin hankinnan sijaan ideoimme, että kompostorinhan voisivat kylän kätevät miehet rakentaa itse. Näin kokoonnuimme eräänä syyskuisena lauantaina Ekopäivään, jossa valmiiden ohjeiden ja rakentajien omien ratkaisujen yhteisvaikutuksesta, pääosin nurkista löytyneestä kierrätystavarasta valmistui lähes yhdessä päivässä komea kompostori! Rakennuspuuhien ohessa hiiletettiin pihan risut kompostin hajusiepoksi.