Ilmastoteot

Tekstiilituunaus

Tuotamme valtavat määrät tekstiilijätettä. Koska kaikkea ei ole aina mahdollista kierrättää, peräänkuulutamme järkevää ostamista. Laadukkaalla tekstiilillä on jälleenmyyntiarvoa. Toisaalta taas hyvälaatuinen materiaali kestää uusiokäyttöä.

Farkkukangas on napakka materiaali. Keski-Suomessa Karstulan Martat pistivät farkut palasiksi ja katsoivat mitä hyödyllistä niistä voi tehdä. Aina ei tarvitse olla varsinainen käsityöihminen. Pussikoita ja patalappuja saa aikaa ilman ompelukonettakin.

Käytetystä t-paidasta saa kauppakassin ilman ompelukonetta. Kaula-aukkoa ja hihansuuta suurentamalla saadaan kantokahvat kassiin. Helma leikataan suikaleisiin noin 10 sentin matkalta. Etu- ja takakappaleen suikaleet solmitaan vastakkain yhteen. Näin saadaan kassin pohjaksi tukeva solmurivi.  Kassi on valmis.

Yhteisöllistä tekstiilituunausta

Konginkankaalla kyläläiset toivat CityTorppari  ja vaatesuunnittelija Elina Laitiselle kierrätystekstiilejä. Kyläläiset kokosivat tilkuista palasia, jotka Laitinen kokosi yhteistyön tärkeydestä muistuttavaksi monitasoiseksi maisemaksi. Taulun valmistukseen osallistui kaikkiaan 40 kyläläistä. Työssä käytettiin mukaillen japanilaista BORA-tekniikka.  Taulu kiertää Konginkankaalla eri julkisissa tiloissa.

Lue tarkemmin miten tilkut muuttuivat Konginkankaalla yhteisötaiteeksi
CityTorppari Elina Laitisen blogista.

 

Teksti: Heli Kallio-Kauppinen