Ilmastoteot

Jätteet ja kierrätys

Pienessä kyselyssämme jätteiden käsittely ja kierrätys olivat suosituin kotona tehtävä  ekoteko. Meidät opetetaan jo kotona kierrättämään ja kotona voi pitkät rivit erilaisia kierrätysastioita.

Monessa suhteessa kierrätyksemme on huippuluokkaa. Pulloja ja tölkkejä on kierrätetty pitkään ja voimme sanoa olevamme siinä esimerkkimaa.
Muovin kierrättäminen taas on haasteellista. Vain pakkausmuovia kerätään, silloinkin sen pitää olla puhdasta. Onko ekologista pestä pakkaus, joka ehkä kuitenkin menee polttoon? Muovin voi laittaa kotitalouksissa myös kuivajätteen joukkoon.
Kuivajätteeseen ei sen sijaan saa laittaa biojätettä. Usein kostea biojäte palaa huonosti ja laskee jätteen lämpöarvoa. Biojätteelle esittelemme tässä Bokashi-sisäkompostointia. Biojäte kompostoituna multana sisäkukilla tai puutarhassa on polttolaitosta paljon kannattavampi sijoituspaikka. Bokashiin voi innostua ja jäädä koukkuun. Uskalla ottaa riski ja tutustu bokashointiin seuraavilla sivuillamme.

Yhteisöllisellä tekstiilitaiteella jälkiä Konginkankaalle

Mitä syntyy, kun helsinkiläinen nuori vaatesuunnittelija Elina Laitinen asuu ja työskentelee keskikesällä yhteisötaiteilijana eli CityTorpparina Konginkankaalla? Laitisen kaksiviikkoiseen, juhannuksen jälkeen alkavaan pestiin kuuluu asuminen keskellä kyläyhteisöä ja asukkaiden ja kesävieraiden osallistaminen yhteisölliseen taiteen tekemiseen. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2016 valmistunut vaatesuunnittelija Elina Laitinen valittiin 12 eri taiteenaloja edustavan hakijan joukosta yhteisötaiteilijaksi Konginkankaalle Maaseudun Sivistysliiton…