Ilmastoteot

Aurinkosähkö

Kylätalo siirtyi aurinkosähköön

Lipinlahden kylällä Nurmeksessa on viime vuosina kunnostettu vanhaa kansanopiston päärakennusta juhla- ja kokouspaikaksi sekä yhteiseksi kokoontumistilaksi. Kunnostuksen lisäksi talon lämmitys on muutettu maalämmölle ja muutenkin talon energiankulutukseen on kiinnitetty huomiota. Uusin investointi on kesällä 2017 asennettu akullinen hybridiaurinkosähköjärjestelmä.

Haikolan talon katolle on asennettu 20 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on yhteensä 33 neliötä. Järjestelmän teho on 5,4 kWp. Järjestelmän avulla voidaan tuottaa noin kymmenen prosenttia talon vuotoisesta sähköntarpeesta. Tavallisesta aurinkosähköjärjestelmästä Haikolan järjestelmä eroaa siinä, että energiaa varastoidaan akkuihin. Aurinkoisella ilmalla sähköä syntyy yli oman kulutuksen, joten sitä riittää myös akkujen täyttämiseen. Ja jos akutkin ovat täynnä, ylijäävä sähkö myydään valtakunnan verkkoon.

Aurinkosähköjärjestelmä ja akusto olivat yhteensä noin 18 000 euron investointi. Taloa ylläpitävä yhdistys sai investointiin 60 prosenttia Leader -avustusta. Suunnitteluapua järjestelmän mitoitukseen ja valintaan taas tarjosivat alueella toimivat bioenergiahankkeet. Aurinkosähkön hyödyntäminen on tuonut Haikolan talolle paljon positiivista julkisuutta sekä järjestelmästä kiinnostuneita vierailijoita.

Lisätietoa Haikolan talon aurinkosähköjärjestelmästä sekä mahdollisuus seurata järjestelmän toimintaa reaaliajassa löytyy täältä http://www.karelia.fi/energiaraitti/energiaraitti/esittelykohteet/haikola-verkkoon-kytketty-akullinen-aurinkosahkojarjestelma/