Ilmastoteot

Ympäristöluotsaus

Vaikka kotiseutu saattaa olla meille kullekin ennestään hyvinkin tuttu, voi lähimmänkin kotikulman takaa löytyä mitä kiinnostavimpia ihmeteltäviä asioita, paikkoja ja ilmiöitä. Tämän tietää kouluttamamme ympäristöluotsi, vapaaehtoinen ”vertaisihmettelijä” ja kanssakulkija, jonka erityistaitona on opastaa katsomaan ja kokemaan lähiympäristömme pieniä ihmeitä uusin silmin.

Aisti paikan tuntu

Tiedäthän tunteen, kun jossain paikassa ”sielu lepää”, tai kun toisaalla olo on levoton tai vastahakoinen? Aistit täyttyvät raikkaista tuoksuista ja heleistä äänistä tai silmää aivan kirvelee ränsistynyt rakennus tai rehottava tiheikkö. Mielipaikan tuntu kutsuu meitä nauttimaan ja latautumaan, kun taas heitteille jääneet epäpaikat voivat tuntua hyvinkin luotaantyöntäviltä.

Pysähdy hetkeksi, vedä syvään henkeä ja sulje silmäsi. Millainen on sinun mielipaikkasi, miltä siellä tuntuu ja tuoksuu, mitä tärkeää se sinulle merkitsee?

Paikan adoptio

Heitteille jäänyt unohdettu rakennus, historiallinen kohde tai maamerkki voivat yhteisehengen ja talkootyön voimin muuttua viihtyisäksi kohtaamispaikaksi, retkikohteeksi tai kotiseutuylpeyden kohentajaksi. Maaseudun Sivistysliiton ympäristöluotsit kannustavat omatoimiseen, vapaaehtoiseen, toki kohteen omistajan tai haltijan kanssa yhteistyössä toteutettuun ”paikan adoptioon” eli oman onnensa nojaan jääneen kohteen kunnostamiseen ja elävöittämiseen.

Löytyykö omasta lähiympäristöstäsi kohde joka kaipaisi hieman apua herätäkseen taas eloon?

Ympäristöluotsikoulutus avaa ovet ihmettelyn maailmaan

Kymmenestä tapaamiskerrasta koostuva ympäristöluotsikoulutus valmistaa oman ympäristösuhteen kehittämisestä kiinnostuneita vapaaehtoisia ohjaamaan erilaisia luotsauksia. Luotsin ei ole tarkoitus olla ammattiopas vaan kanssakulkija. Koulutuksen teemoja ovat mm. paikan tuntu ja adoptio, ympäristötaide, kulttuuriperintö, vesiympäristöt, mobiilisovellukset ym tekniset apuvälineet. Koulutuksen lopuksi osallistujat valmistelevat ja toteuttavat oman ympäristöluotsauksen. Tapaamiset ovat keskustelevia ja käytännönläheisiä. 5E kylät – hankkeessa on koulutettu luotseja mm. Paltamossa, yhteistyössä Ekomuseohankkeen toimijoiden kanssa.

Lue lisää Maaseudun Sivistysliiton ympäristöluotsauksesta täältä.