Ilmastoteot

Tapahtumien hiiliviisastaminen

Suurten väkijoukkojen kokoontumisiin liittyy monenlaista ruokahuoltoa, jätehuoltoa, liikennejärjestelyjä ja tarvikehankintoja. Hiiliviisas tapahtumajärjestäjä pohtii voisiko tarjoilut järjestää paikallisesti tuotetulla lähiruoalla? Kuinka lajitella ja kierrättää jätteet tehokkaasti? Onnistuisiko biojätteiden kompostointi? Löytyykö paikalta kuivakäymälöitä ja voisiko energiaa tuottaa vaikka siirrettävillä aurinkopaneeleilla? Pääsisikö tapahtumapaikalle yhteiskuljetuksella? Voisiko kertakäyttöastiat korvata laina-astiastolla?

Hiiliviisaus tapahtumien järjestämisessä ei ole vain sanahelinää. Vastuullisuus ympäristön ja energian suhteen on suurissa kansainvälisissä tapahtumissa perusedellytys.

Ilomantsissa järjestetyillä Karhufestivaaleilla ja Villiruokafestareilla kilpailijoiden käyttämä materiaali löytyy pohjoiskarjalaisesta luonnosta, niin villiruoka kuin järeät puun rungotkin. Tänä vuonna karhunveistossa sahausjätteenä syntyviä jätepaloja kerättiin Ilomantsin laavuille polttopuuksi. Paikan päällä puujätettä käytettiin pieniä määriä biohiiletyksessä.

Asiakas arvostaa itsetehtyä lähiruokaa. On hienoa huomata, että emännät esittelevät lähiruokaa ylpeinä. Turha vaatimattomuus saakin jäädä pois. Ruoka-ainevalinnoilla pystytään pienentämään hiilijalanjälkeä. Pottu vai bataatti, siinäpä pulma?

Ruokailuissa astiat tuottavat usein päävaivaa. Lasi- ja posliiniastioita ei ole tarvittavaa määrää tai niitä ei nopeasti pestyä. Astioita kannattaa vuokrata. Voiko kylätalolle ostaa kierrätettyjä astioita tapahtumia varten? Varsinkin festareilla kertakäyttöastiat ovat yleisesti käytössä. Silloin roska-astioita täytyy olla riittävästi. Saako santsata samaan kuppiin?

Jos paikoitus on kaukana tapahtumapaikasta tai useassa paikassa tapahtuu samaan aikaan, kannattaa järjestää yhteiskuljetuksia esimerkiksi katujunalla tai traktorilla ja peräkärryllä. Selkeästi merkityt reitit houkuttelevat kävelemään, jos se on mahdollista.

Yleensäkin rakennusten energiankulutusta voi pienentää hoitamalla kiinteistöä, säätämällä huonelämpötiloja sopivan alhaiseksi ja käyttämällä tarkoituksenmukaisia lamppuja. Kiinteistön kunnossapitoon kuuluvat myös vettä säästävät vessat. Ne voivat olla arvossaan näin kuivana kesänä.

Ohjaa vieraittesi valintoja. 
Kerro kävijälle täsmällisesti ja selkeästi, miten haluat hänen toimivan.
Tee selväksi toiminnan hyöty, vaikka hyötyjä olisi joku muu kuin kävijä itse.
Anna valinnanmahdollisuus, silloin et ole käskemässä.
Keksi kannustimia, jotka houkuttelevat vastuullisiin ja hiiliviisaisiin valintoihin.
Ja muista luonnossa: jätät vain jalanjälkiä ja otat vain valokuvia!