Ilmastoteot

Kylä kartalla – työpaja

Yksi kartta kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Varsinkin kun kyläläisille annetaan mahdollisuus kertoa, mitä kaikkea kartalta ja omasta muistista löytyy. Tästä kartan kertomasta riittää pohjaa useampaankin suunnittelupalaveriin.

Karttaa on hyvä lähteä työstämään muutaman hengen ryhmissä, joissa on eri-ikäisiä kyläläisiä. Jokaisella ryhmällä on kylän kartta, johon numeroidaan erilaisia paikkoja. Näitä voi olla vaikka tärkeät paikat, lempipaikat, kokoontumispaikat, kulttuuri- ja maisemakohteet. Kylään liittyy monia tarinoita, henkilöitä ja salaisuuksiakin, jotka saavat merkintänsä. Myös ”epäpaikat” kirjataan. Nämä voivat joko herättää negatiivisia tunteita tai olla muuten vaan tyhjän panttina olevia paikkoja, joille tarttis tehdä jotain. Siis niitä kylien häpeäpilkkuja.

Lisätietoja kohteista kirjataan toiselle paperille. Ryhmissä valitaan tärkeimmät esille nousseista kohteista. Näille kohteille voidaan suunnitella jatkotoimia, kuten talkoita tai rahoitussuunnitelmia. Esimerkkinä voisi olla unohduksiin jääneet näköalapaikat tai entiset, metsittyneet polut. Listaus on joka tapauksessa hyvä apuväline kylän toimintaa suunnitellessa tai kuten tässä tapauksessa ympäristökysymyksiä ratkoessa.

Keskustelua riittää ja tarinoita löytyy. Kartta virkistää muistia aivan eri tavalla kuin vain pelkkä keskustelu. Pienissä ryhmissä arempikin uskaltaa kertoa tarinansa. Jokainen mukana oleva kuulee omasta tutusta kylästään varmastikin jotain aivan uutta.