Ilmastoteot

Ekoteko-kyläpäivät

Yksi Oulujärvi Leaderin alueella toimineen 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt-hankkeessa käytetyistä ilmastoviisaisiin tekoihin innostavista menetelmistä oli järjestää Ekoteko-kyläpäiviä, jossa kierrätysaiheisen kylätapahtuman, esimerkiksi kierrätystorin/kirpparitapahtuman yhteydessä esitellään myös erilaisia ajankohtaisia arjen ympäristötekoja.

Tapahtumia järjestettiin eri kylillä, ja niissä esitellyt teemat valikoitiin kyläläisten kiinnostuksen perusteella. Tapahtumissa on esitelty mm. erilaisia uusiutuvan energian vaihtoehtoja, paikalle on saatettu kutsua näytille biokaasuauto tai paikallisen jäteyhtiön jäteneuvoja kertoamaan sujuvasta kompostoinnista, tai jätevesihankkeen työntekijä kertomaan erilaisista kuivakäymäläratkaisuista. Tapahtumassa on saatettu myös tuunata kylätalon huussia tai tuottaa äänentoistoon tarvittu sähkö siirrettävän aurinkopaneelin avulla. Mikäli tapahtumapaikalla tai sen läheisyydessä on jokin kiinnostava vierailukohde, voi osaksi tapahtuman ohjelmaa järjestää tutustumiskävely kohteeseen. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi kylätalon hakelämmitysjärjestelmä tai lähellä sijaitsevan kotitalouden aurinkosähköjärjestelmä.

Tapahtuman hengen mukaisesti tapahtuman kahviossa ja muun purtavan myynnissä on suosittu paikallisia elintarvikkeita ja lähiruokaa.

Alarivin kuvat ovat Saarijärven Pajupurolta Kotipihan Ekopäivästä.