Ilmastoviisaat hankkeet

Hiiliviisaat kylät -hankeperhe 2016-2019

Hiiliviisaita kyliä kehitettiin MSL:n kolmessa hankkeessa eri puolilla Suomea 2016-2019.

Hiiliviisaat kylät -hankkeiden avustuksella voitiin esimerkiksi kehittää kylän jätehuoltoa ja kierrätystä, järjestää ympäristöaiheinen tapahtuma, suunnitella energiaomavarainen kylä, muuttaa kylätalon lämmitysjärjestelmä ympäristöystävällisemmäksi, perustaa kylän yhteinen lähiruokapiiri, organisoida kimppakyytijärjestelmä, tehdä yhteishankintoja aurinkopaneeleista tai sähköpyöristä, tutustua biokaasun tuotantoon, perustaa komposteja ja tuunata kotiin tai kylätalolle kuivakäymälä ja toteuttaa vaikka syötävä ympäristötaideteos.

 

Pohjois-Karjalassa “Kohti vähähiilisiä kyliä” -hankkeessa toteutettiin kylän hiiliviisausprosessi 15 pohjoiskarjalaisella kylällä. Jokaisessa suunnittelun kohteena olevassa kylässä toteutettiin vähintään yksi konkreettinen, hiiliviisautta edistävä kokeilu. Kyläkohtaisten toimien lisäksi hankkeessa toteutettiin kaikille avoin ideahaku hiiliviisautta edistävien ideoiden löytämiseksi sekä tehtiin runsaasti tiedotusta ja neuvontaa teemaan liittyen. Hanketta toteuttivat yhteistyössä Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lue hankkeen loppuraportti täältä.

Lue hankkeen loppujulkaisu tästä >>

Kohti vähähiilisiä kyliä logot

 

Pohjois-Suomessa, Kainuun alueella, hanke oli nimeltään “5E kylät – vähähiiliset yhteisöt”. Hankkeen tavoitteena oli innostaa ja aktivoida maaseudun asukkaita ja yhteisöjä mukaan vähähiilisyyttä edistävien toimien toteuttamiseen. Hankkeen toimenpiteet olivat luonteeltaan neuvonta-, innostamis-, tiedotus- ja koulutustoimenpiteitä. Hankkeen toiminta-aluetta ovat Paltamo, Puolanka, Vaala ja Kajaanin maaseutualueet. Hankekausi 1.5.2016-31.10.2018.

OJ-Leader-vaakapalkki

 

 

 

Pohjoisen Keski-Suomen alueella “5E kylät – vähähiiliset yhteisöt” -hankkeen tavoitteena oli saada 30 kylää tekemään arjen ympäristötekoja. Kylätuunauksen avulla kohennetaan kylien ympäristöjä ja toimintamalleja, kohti hiiliviisautta.

Hanke toteutetaan Leader Viisarin alueen kylissä; Saarijärvellä, Kannonkoskella, Kivijärvellä, Karstulassa, Kyyjärvellä, Kinnulassa, Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Äänekosken maaseutualueilla.

logo_leader_pieni  lippu_ja_tunnuslause leader-logo-rgb-viisari-iso