Ajankohtaista

Tee-se-itse-lämmönlähteitä Off Grid DIY-työpajassa

Kansainvälisen Leader-hankkeemme Off Grid DIY:n edustajat kokoontuivat lokakuun alussa Suomessa tutustumaan mm. biomeilerin rakentamiseen ja jakamaan kokemuksia omilla alueilla tehdystä hanketyöstä. Kiintoisia kokeiluja ja työpajoja oli järjestetty mm. aurinkopaneeleiden itse rakentamisesta, omavaraisesta “aktiivitalosta”, rakettiuunien rakentamisesta sekä huomiota herättävästä polkupyörän polkimilla pyöritettävästä pyykkikoneesta, jolla yksi hankkeessa mukana oleva viiden lapsen perhe hoitaa kaiken vaatteiden pesun ekokodissaan.

Biomeiler on esim. hakkeesta ja lannasta koostuva iso komposti, jonka sisällä kiertää vesiputkea, jonka avulla kompostoitumisessa syntyvä lämpö voidaan ottaa talteen ja hyödyntää esim. kasvihuoneen, eläinsuojan tai lämpimän varaston lämmityksessä. Menetelmän kehitti aikanaan 1970-luvun alussa ranskalainen metsänhoitaja Jean Pain. Hankkeeseemme asiantuntemusta biomeilerin rakentamisesta antoi yhden hankekumppanin, Pro Agria Länsi-Suomen energia-asiantuntija Jukka Kontulainen.

Keväämmällä, toukokuussa, rakennettiin biomeileri Kajaanissa, Seppälän maaseutuoppilaitoksella. Jos haluat tutustua biomeilerin tekoon, tehtiin Kajaanin rakennusprosessista video, jonka voit käydä katsomassa täällä:

Paikalle saapui osallistujia Latviasta, Liettuasta, Virosta, Ruotsista ja tietenkin Suomesta.