Ajankohtaista

Lämpöä hakekompostilla ja muita Off Grid -ratkaisuja

Tuorein hiiliviisaus-teeman hankkeemme on Oulujärvi Leaderin alueelta käsin kansainvälisesti toimiva Off Grid DIY –  Renewable Energy for Rural Development -hanke, jossa nimensä mukaisesti tuodaan tutuksi uusituvan energian tee-se-itse-ratkaisuja. Paikallisissa työpajoissa on rakennettu biomeileri, lämpöä tuottava hake-lantakomposti Seppälän maaseutuoppilaitokselle Kajaaniin sekä asennettu aurinkosähköjärjestelmä Vuolijoella sijaitsevan kotiseutumuseo Riihipihan päärakennukseen Niittypirttiin.

Suomen kansainvälinen työpaja järjestettiin lokakuun alussa Säkylässä. Paikalle saapuivat hankekumppanien edustajat Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Ruotsista. Myös Säkylässä rakennettiin biomeileri, ja tutustuttiin myös muiden hankekumppaneiden paikallisiin toimenpiteisiin. Oli kiintoisaa kuulla, kuinka Latviassa oli tutustuttu poljinvoimalla toimiviin laitteisiin ja rakennettu mm. polkupyörän polkimilla pyöritettävä pyykkikone ja Liettuassa oli rakennettu itse aurinkopaneeleita.

Mutta mikä onkaan tämä biomeileri?

Kyseessä on hake-lanta-komposti, jonka lämpö hyödynnetään lämmön tuotannossa. Menetelmän kehitti 1970-luvulla ranskalainen metsänhoitaja Jean Pain. Kompostin toiminnassa syntyy lämpöä. Kun kompostin sisälle asennetaan rakentamisvaiheessa putkisto, jossa kiertää vesi, voidaan kompostin lämpöä hyödyntää lämmönvaihtimen avulla esimerkiksi kasvihuoneen, eläinsuojan tai varastotilan lämmittämiseen.

Asiantuntemusta biomeileriasioissa saimme toisen Suomen hankekumppanimme taholta, Pro Agria Länsi-Suomen energia-asiantuntija Jukka Kontulaiselta. Kajaanin biomeilerin rakentaminen taltiotiin alla olevalle videolle.