Ajankohtaista

Vähähiiliset kylät – hankkeiden sadonkorjuuaika

Maaseudun Sivistysliiton Vähähiiliset kylät – hankkeet ovat päättymässä, ja on aika korjata talteen viime vuosien työn sato!

Olemme tuottaneet kolmen hankkeen kesken Hiiliviisaus- loppujulkaisun, joka esittelee hankkeiden aikana tehtyjä toimenpiteitä ja tarjoaa työkaluja arjen ilmastoviisauden – vähähiilisyyden ja kiertotalouden edistämiseksi.

Hiiliviisaus-julkaisu löytyy edelläolevasta linkistä ja painettuja kappaleita voit tiedustella Joensuun toimipisteestämme.

Hiiliviisaus-kortit kertovat julkaisun ilmastoteoista tiivistettyinä menetelmäkortteina.

Tutustu myös ilmastoviisaus-sivustoomme, jonne rakennamme arkistoa hiiliviisautta edistävistä hankkeistamme sekä arjen ilmastoteoista. www.msl.fi/ilmastoviisaus/ilmastoteot/

Ilmastoteot-sivulta löydät myös tarinoita kuvien takaa.

 

Oulujärvi Leaderin alueella n. kahden vuoden ajan toiminut 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt – hanke on nyt päättynyt. Loppuhuipennukseksi järjestimme Kajaanin Teppanakeskuksessa Hiiliviisaat kylät – päivän, jossa esiteltiin hankkeen aikana toteutettuja tekoja ja esiteltyjä teemoja biohiiletyksestä energiakatsauksiin.

Mukana tilaisuudessa oli myös kiinnostavia vieraspuheenvuoroja. Johtava asiantuntija Lari Rajantie Sitrasta puhui arjen kiertotaloudesta ja tavallisten kansalaisten roolista päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Rajantie muistutti, että 68% päästöistämme syntyy tavallisten ihmisten toiminnan johdosta tai seurauksena, ja yksinkertaisilla arjen teoilla päästöjä voisi leikata jo nyt 37%. Hiilineutraaliksi kyläksi julistautuneen Pohjois-Iin kylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anita Sievänen kertoi inspiroivia esimerkkejä kylänsä hiilineutraaliutta edistävistä toimista, maisemateoista, koulun projekteista, kylän lähiruokatarjonnasta ym.

Alla linkit Hiiliviisaat kylät -päivän esityksiin:
5E – Vähähiiliset kylät Oulujärvi -hankkeen tuloksia -Timo Reko
Kestävä arki – Sitran esitys
Pohjois-Iin vähähiiliset toimet – Anita Sievänen 

Lue lisää www.sitra.fi ja https://www.pohjoisiinkylayhdistys.fi/

Lämmin kiitos kaikille hankkeen touhuissa mukana olleille yhteistyökumppaneille, alueen kylille ja myös lopputapahtuman osallistujille!
Alla kuva lopputapahtumasta Teppanakeskuksesta Kajaanista ja kuvakooste hankkeen tapahtumista.


 

Teksti: Mari Korhonen