Ajankohtaista

Ruoka ja jäte ovat arjen ympäristöteemojen ykköset

Maalaistunnelmaa ei puuttunut syyskuisena lauantaina, kun pohjoisen Keski-Suomen kyliä kokoontui yhdeksi hiiliviisaaksi kyläksi esittelemään omia arjen ympäristötekojaan biotalouskampuspäivässä Saarijärven Tarvaalassa.

Ruoka, jäte sekä energiankäyttö olivat kävijöiden mielestä ne ympäristön kestävyyteen vaikuttavat teemat, joihin omassa arjessa voisi – ja pitäisi – nykyistä enemmän kiinnittää huomioita. Samat asiat ovat nousseet myös kaksivuotisen 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeen aikana esille pohjoisen Keski-Suomen kylillä ja on käyty tuumasta toimeen, toteuttamaan arjen ympäristötekoja.

Hiiliviisas kylä tarjosikin monipuolisesti tietoa hävikkiruuasta, yhteisö- ja ympäristötaiteesta, jätteiden käsittelystä, yrteistä, tekstiilituunauksesta, bokashista, bohiilestä, kohopenkeistä ja permakulttuurista ja siitä, miten ympäristöasioita voi tuoda esiin ja toteuttaa kyläyhteisöissä.

Hiiliviisaan kylän teemat kirvoittivat runsaassa yleisössä kiinnostusta ja keskustelua. Omia tekoja ympäristön hyväksi ollaan valmiita tekemään enenevissä määrin ja ihmisten tietoisuus arjessa tehtävistä kestävistä valinnoista on jo nyt hyvä.

Hiiliviisas kylä oli Keski-Suomen 5E kylät – vähähiiliset hankkeen lopputapahtuma.