Ajankohtaista

Kartta kertoo kylästä monta tarinaa

KESKI-SUOMI. Keski-Suomen 5E-kylät -hankkeessa on viime kuukausina pohdittu kyliä ja kylän kehittämistä kyläkartan avulla. Kun kylän karttaa tutkitaan pienissä ryhmissä, esille nousee lempipaikkoja, tärkeitä ja keskeisiä paikkoja, tarttis tehdä jotain -paikkoja. Avoimet karttatyöpajat ovat mukava tapa osallistaa kyläläisiä ja saada kaikkien asukkaiden mielipiteitä kuuluviin.

Kylä on helppo hahmottaa kartan kautta. Kartan ääreltä kuuluu iloinen puheensorina, kun liikutaan historiasta nykypäivään. “En minä ole tuollaista ikinä kuullutkaan!” on tuttu lausahdus karttatyöpajassa jopa vuosikymmeniä kylällä asuneen suusta. Kartan äärellä on muisteltu  kylän entisaikojen persoonien edesottamuksia, tansseja kalliolla, lukuisia kauppoja ja vuodenkierron tapahtumia, mutta myös nostettu esiin nykypäivän tarpeita – risukoiden raivauksia, liikkumista, palveluita, lajittelupisteitä ja luontokohteiden vetovoimaa.

Karttatyöpaja toimii mainiosti osana kyläsuunnittelua ja on yksi askel ja ideoiden lähde kohti konkreettista tekemistä.

Pylkönmäen asukkaita oman kylän kartan äärellä.

 

Karttatyöpajoja on pidetty Saarijärven, Äänekosken, Kannonkosken ja Karstulan kylillä, ja lisää on tulossa muun muassa Kinnulaan ja Kyyjärvelle.

Haluatko Kylä kartalla -työpajan omalle kylällesi? Ota yhteyttä projektikoordinaattori Niina Vuoreen p. 040 774 9378, niina.vuori@msl.fi