Ajankohtaista

Vesikasvien niitto vähähiilisyyskokeiluna Nivan kylässä

POHJOIS-KARJALA. Joensuun Nivan kylässä hoidettiin kuluneena kesänä vesiluontoa niittämällä vesikasveja ja kokoamalla ne kompostoitavaksi. Kyläläisiä kutsuttiin tutustumaan vesikasvien liikakasvun torjuntaan, jota tehdään poistamalla järviruokoa, vesitatarta, uistinvitaa, lumpeita ja monia muita avoimen veden täyttäviä kasvilajeja. Myös kansainvälisen vapaaehtoisen työleirin osallistujat Japanista, Belgiasta, Tšekin tasavallasta ja Italiasta touhuisivat mukana elokuun ensimmäisellä viikolla.

Kyläläiset pääsivät kokeilemaan myös niin sanottua jokamiehen ja -naisen niittolaitetta. Laite kiinnitetään veneeseen ja toimii polttomoottorilla. Ruovikossa eteneminen tapahtuu soutamalla. Toinen venekunta kokoaa leikatun kasvuston vedestä ja uittaa ne rantaan nostoa varten.

Niva on mukana Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeessa, jonka aikana toteutetaan kylän vähähiilisyysprosessi ainakin 15:llä pohjoiskarjalaisella kylällä.