Ajankohtaista

Kuulumisia Keski-Suomen hiiliviisailta kyliltä

KESKI-SUOMI. Puoli vuotta 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hanketta on takana. Käynnissä on tällä hetkellä jo useita projekteja pohjoisessa Keski-Suomessa ja mukaan pääsee edelleen!

Äänekoskella Koiviston kylällä suunnitellaan yhteisöpuutarhaa, Hietamalla pohditaan jäteasioiden parantamista ja myös koulu huomio ympäristöasioita teemaviikolla. Mämmellä, kuten myös Koivistolla, on tehty kyläkyselyä kylän kehittämisen pohjaksi. Saarijärvellä puolestaan Koskenkylä-Lehtolassa tuunataan Päivä Onnenlaaksossa -tapahtumaa ympäristöystävällisemmäksi mm. tapahtumassa liikkumisen osalta ja rakennetaan huusseja. Pajupurolla ollaan mietitty ympäristöteemaista päivää ja yhteisötaidetta, Pylkönmäellä kiinnostavat mm.  kimppakyytiratkaisut ja Kalmarissa aurinkoenergia. Pihtiputaan Korppisella tehdään töitä jäteasioiden ja kesätapahtuman ympärillä ja Viitasaaren Kymönkoskella halutaan kunnostaa uimarantaa ja sen ympäristöä. Saarijärven, Kannonkosken ja Karstulan Martat vievät projektia eteenpäin tekstiilinkierrätyksen teemalla. Herajärven koululla Saarijärvellä järjestettiin menestyksekäs ympäristöviikko, jonka aikana koulun oppilaat mm. tuunasivat vaatteita, tutustuivat muovinkierrätykseen ja toteuttivat energiansäästötoimenpiteitä.

Kyliä kiinnostavista ympäristöteemoista esille nousevat erityisesti jäteasiat sekä aurinkoenergia. Hankkeessamme harjoittelun tehnyt Minna Kurkinen JAMKin biotalousosaaja-koulutuksesta selvitti kiinteistöjen jätehuollon vaihtoehtoja, minkä pohjalta voimme lähteä miettimään kylän jäteratkaisuja, yhteistyössä jäteyhtiön kanssa. Voimme järjestää myös aurinkoenergiaillan asiantuntijoiden opastuksella tai päivittää kylän kyläsuunnitelmaa ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen osalta.

Hankkeemme kylien hiiliviisauden edistämiseksi on pohjoisen Keski-Suomen alueen kylille ja yhdistyksille maksuton, ja tarjoaa tietoa, opastusta ja käytännön toimenpiteitä ympäristöasioista. Hankeaikaa on vuoden 2018 syyskuun loppuun, joten mukaan voi hyvin vielä ilmoittautua.


Opintomatkoilta ideoita hiiliviisauteen

Hankkeemme on tehnyt jo yhden suuren suosion saaneen opintomatkan eli Tuunausmatkan Tampereelle. Bussilastillinen tuunauksesta kiinnostuneita tutustui kierrätystuotteita hyödyntäviin yrityksiin 16. maaliskuuta. Järjestämme hankkeen aikana myös toisen samantyyppisen matkan toiselle paikkakunnalle.

Omatoimiset ja omavaraiset kylät 4.-5.5.2017

Seuraava opintomatkamme suuntautuu 4.-5.5.2017 Pohjois-Pohjanmaalle, missä pääkohteet ovat Eskolan ja Alpuan kylät. Nämä kylät ovat edistyksellisiä onnistuneet kääntämään kehityksen kelkan niin, että palveluja on tuotu kyliin takaisin. Kylissä on lähipalvelukeskukset ja myös omaa energiantuotantoa sekä monia hiiliviisaita toimintatapoja. Matkalla tutustumme myös luontolähteisyyttä ja eläimiä toiminnassaan hyödyntäviin Green Care -yrittäjiin sekä erilaisiin kyläkoulujen malleihin. Eskolan kylällä toimii vanhempainyhdistyksen ylläpitämä kotikouluryhmä opettajineen, ja Piipsjärven kylälle on taisteltu kyläkoulu takaisin.

Matkan hinta on majoituksesta riippuen 75 €/85 €

Ilmoittaudu matkalle tällä lomakkeella 16.4. mennessä: https://goo.gl/forms/HIwdrh723nbJIhT63
Lisätietoja ja matkaesite löytyy MSL:n sivulta >> 

Vihreä ja viisas Wales – kestävän kehityksen edelläkävijä

Lokakuussa viikolla 42 suuntaamme neljän päivän matkalle Iso-Britanniaan, Walesin upeisiin maisemiin. Wales on ympäristöasioissa maailman edistyneimpiä alueita, missä kehitellään jatkuvasti kestäviä ratkaisuja. Esimerkiksi jätteistä jopa 60 % kiertää uusiokäyttöön, kun Suomessa vastaava luku on 40 %. Tutustumme erilaisiin hiiliviisaisiin kohteisiin, kuten Vaihtoehtoisen teknologian keskukseen (http://www.cat.org.uk/index.html), Lammaksen ekokylään, Talybont-on-Uskin energiaomavaraiseen kylään ja energiantuotannon malliin, yhteisöpuutarhoihin ja aurinkoenergiataloihin.

Matkan sisältö ei ole vielä täysin valmis, mutta liity postituslistalle niin tuoreimmat tiedot matkaan liittyen tulee sinulle heti. Laita postia niina.vuori@msl.fi tai soita p. 774 9378.
Seuraa sivujamme:
http://msl.fi/kohtivahahiilisiakylia/
facebook.com/5Ekylatkeskisuomi/

 

Ota yhteyttä!
Niina Vuori
projektikoordinaattori
p. 040 774 9378
niina.vuori@msl.fi