Ajankohtaista

Ei yksittäisen ihmisen ympäristöteoilla ole merkitystä.. vai onko sittenkin?

Pohjoisen Keski-Suomen kylien hiiliviisaus-projektissa, 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeessa, on tällä hetkellä vireillä kuutisentoista projektia eri paikkakunnilla ja kylillä. Osa osallistujista tietää jo, mitä aletaan tehdä ja osa tietää vain, että mukana ollaan! Valmista ideaahan ei tarvitse olla – projektiin kuuluu, että ensimmäisellä tapaamiskerralla idea etsitään ja löydetään yhdessä.

breaking-1174643_1280

Stratosfääristä roskikseen, autotalliin ja pannuhuoneeseen

Keski-Suomen hiiliviisaus-hanke on ollut käynnissä syyskuun alusta saakka. Hankkeen tavoitteena on saada 25–30 porukkaa – kyliä, yhdistyksiä, seuroja – pohjoisen Keski-Suomen alueelta tekemään arjen ympäristötekoja.

Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti 187 muun valtion ohella vähentämään päästöjään, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä noin kolmeen, tai tiukemmissa arvioissa, 1,5 asteeseen. Globaalit ilmastosopimukset saattavat kuulostaa kaukaiselta, mutta me kuluttajat olemme niitä, jotka homman käytännössä hoitavat kotiin.

Päästöjä tulisi vähentää vuoteen 2030 mennessä 40 % verrattuna vuoden 2005 tasoon. Tästä vähennystarpeesta kolmannes voidaan toteuttaa kuluttajien arjen valinnoilla. (Sitra 2016.)

Arjen tasolla nämä tavoitteet tarkoittavat sitä, että meistä jokaisen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, miten ympäristöystävällisesti liikumme, asumme ja syömme. Autoilu ja rakennusten lämmitys ovat suurimmat hiilidioksidin lähteet. Lämpöpumput, rakennusten eristäminen, aurinkosähkön pientuotanto ja sähkö- sekä bioautot ovat sellaisia arjen ratkaisuja, jotka ovat jo pikkuhiljaa kaikkien ulottuvilla.

solar-power-1019828_1280

Kuva: Pixabay

Ilman isoja investointeja ja teknisiä ratkaisuja jokainen meistä voi parantaa jätteiden lajittelua, tehostaa kierrätystä, syödä kasvispainotteisemmin tai startata autonsa harvemmin. Jokainen tällainen valinta pienentää hiilijalanjälkeämme. Hankkeen projekti voi olla esimerkiksi sellainen, että kylän talouksissa päätetään yhteistuumin pitää torstaisin kasvisruokapäivä tai kilautetaan kaverille, kun ollaan lähdössä kauppaan, ettei ajeta kaikki peräkanaa.

kanttarelli_hanna-kaisahamalainen

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Monipuolisia projekteja vireillä

Hankkeessa nyt mukana olevat projektit liittyvät esimerkiksi kylän jätehuollon ja jätteiden lajittelun kehittämiseen, huussien ja kuivakäymälöiden rakentamiseen, ympäristötaiteeseen, energiansäästöön, ruuan kasvattamiseen ja ruokahävikin minimointiin ja kylätalojen kunnostukseen. Myös aurinkoenergia on herättänyt suurta kiinnostusta. Vireillä olevat projektit käynnistetään ensi vuoden puolella.

Hankeaikaa on vielä puolitoista vuotta jäljellä, elokuun 2018 loppuun saakka. Mikäli kiinnostus heräsi ja kylälläsi olisi tällaisia ”tarttis tehdä jotain” –hommia ympäristöön liittyen, niin mukaan pääsee vielä mainiosti! Tämän mukana olevan joukon kanssa on mahtava aloittaa ensi vuosi ja päästä toteuttamaan arjen ympäristötekoja käytännössä.

Helmikuun alussa MSL:n hiiliviisaus-hankkeet järjestävät yhdessä Suomen kylätoiminta ry:n kanssa Hiiliviisaat kylät –seminaarin Saarijärvellä, Tarvaalan Biotalouskampuksella. Lue lisää seminaarista tästä >>.

Seuraa meitä nettisivulta Hiiliviisaat kylät ja Facebookissa 5E kylät Keski-Suomi

Hanke toimii LEADER Viisarin alueella, ja kattaa Saarijärven, Karstulan, Kyyjärven, Kivijärven, Kannonkosken Kinnulan, Viitasaaren, Pihtiputaan kunnat  sekä Äänekosken maaseutualueet.

Niina Vuori
Kylätuunari ja Projektikoordinaattori
p. 040 774 9378
niina.vuori@msl.fi
MSL Länsi-Suomen aluekeskus, Saarijärvi