Ajankohtaista

Kuivakäymälä 20 eurolla?

POHJOIS-SUOMI.

Järjestimme Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen pyörittämässä kierrätyskeskus Entringissä “Huussipäivä”-tapahtuman 21.11.16 yhteistyössä Kainuun Nuotan jätevesineuvojan ja Ekokympin jäteneuvojan kanssa.

 
Testasimme tapahtumassa netistä löytynyttä 20 euron kuivakäymälän rakennusohjetta ja nikkaroimme sellaisen malliksi kahdessa saman päivän aikana järjestetyssä näytöstyöpajassa. Työpajat vetivät runsaasti yleisöä, klo 13 näytökseen laskettiin saapuneen 32 hlöä ja iltapäivän näytökseenkin 11.

hdr

Kun osat oli sahattu valmiiksi ja muut tarvittavat tarvikkeet ja työkalut (akkuporakone ja kuviosaha) olivat käyttövalmiina, kesti käymäläistuimen kokoaminen kokonaiset 25 minuuttia! WC-kansi tuli kierrätyskeskuksen hyllystä 4 eurolla ja saranat käytiin ostamassa rautakaupasta. Ohjeet löytyvät suomeksikin netistä ladattavissa olevasta kirjasta http://humanurehandbook.com/downloads/Humanure_Finnish_All.pdf. Ohjeessa neuvottiin käyttämään 210mm paksua puutavaraa, mutta rakentajamme opasti sopivan tukevan istuimen syntyvän myös esim. 110mm vanerista.

dav

Laatikon sisään tulee 20 litran melassisanko (sellainen tavallista hieman kapeampi ja korkeampi) ja käynnin jälkeen tuotos peitellään kuivikkeella. Vaihtosankoja kannattaa olla useampia, sillä tyhjennysväli on tiheähkö. (2 aikuisen päivittäisessä käytössä n. 1krt/vko). Myös asianmukaisesta jälkikäsittelystä ja kompostoinnista on huolehdittava. Arjen kiertotaloutta tämäkin!

humanuuri-ravinnekierto

 

 

 

 

 

 

 

OJ-Leader-vaakapalkki

Tallenna