Ajankohtaista

Aurinkokeräimillä energiaomavaraisemmaksi

aurinkokerain_ouluPOHJOIS-SUOMI. Pohjois-Suomen 5E kylät -hanke järjestää marraskuussa aurinkokeräinten rakentamiskurssin kaikille energiaomavaraisuudesta kiinnostuneille. Kurssin ensimmäisessä osiossa perjantai-iltana käydään läpi yleisiä asioita aurinkoenergiasta ja sen hyödyntämisestä. Lauantaina ja sunnuntaina osallistujat voivat tulla rakentamaan itselleen oman aurinkokeräimen.

Aurinko(lämpö)keräimet ovat tasokeräimiä, jotka nimensä mukaisesti keräävät auringon lämpöä mustaksi maalatulla pinnallaan. Keräimessä kiertävä neste lämpenee ja kiertää lämminvesivaraajaan, josta lämmintä vettä voi käyttää samalla tavalla kuin että vesi lämpenisi sähkövastuksella tai vaikkapa puukattilan lämmöllä.

Aurinkokeräinten rakentamista esitteli hankkeemme avajaistapahtumassa Neittävän kylällä sotkamolainen maanviljelijä Kalle Hoppula, joka oli joitakin vuosia sitten rakentanut ensimmäisen oman keräimensä samantapaisella kurssilla Kajaanissa. Sittemmin keräinten rakennustyö on jatkunut itse, ja nyt katolla komeileekin jo kuuden itse tehdyn keräimen sarja. Keräinten avulla voi esilämmittää varaajan vettä jo varhain kevättalvella, jolloin muuta energiaa veden lämmitykseen kuluu vähemmän ja oikein mitoitettuna keräimet voivat osan vuodesta kattaa veden lämmityksen kokonaan. Oikea mitoitus on tärkeää, jonkinlaisena nyrkkisääntönä on 1 keräin/asukas.

Tule tutustumaan aurinkokeräimiin ja rakentamaan oma keräimesi 11.-13.11. Vaalaan! Samanlaisia kursseja tullaan järjestämään myöhemmin myös muilla hankealueen paikkakunnilla. Olkaa siis kuulolla!

Tallenna